Bajnai: Horvátország uniós tagsága összeurópai érdek

Még a nyáron megtarthatják a következő horvát-magyar együttes kormányülést, amelyen fontos infrastruktúrális és energetikai megállapodások születhetnek – jelentette ki Bajnai Gordon magyar miniszterelnök pénteken Dubrovnikban, miután négyszemközt találkozott Jadranka Kosor horvát kormányfővel.

A magyar kormányfő kiemelte, hogy Magyarország minden segítséget megad Horvátországnak az uniós csatlakozásához. Bajnai Gordon szerint nem szabad hagyni, hogy a szlovén-horvát határvita “túszul ejtse” Horvátország EU-tagságát. Ez összeurópai érdek, így mindent meg kell tenni ennek érdekében – tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Bajnai Gordon pénteken délelőtt négyszemközt találkozott Milo Dukanovic montenegrói miniszterelnökkel is. A megbeszélésen a magyar kormányfő biztosította montenegrói kollégáját, hogy Magyarország minden segítséget megad Montenegró NATO és uniós csatlakozási folyamatához – tájékoztatta a Független Hirügynökséget Szollár Domokos kormányszóvivő a találkozó után. Bajnai Gordon elmondta azt is, hogy Magyarország támogatja Montenegró schengeni vízumkönnyítését, illetve a magyar kormány fontos partnerként tekint Montenegróra, ahonnan kiváló lehetőség nyilik tovább nyitni Albánia és Macedónia felé.