Bajnai Gordon: Magyarország fejlõdédét döntõen meghatározza, hogy képes -e integrálni a romákat

Döntõ szerepe lesz Magyarország fejlõdésében annak, hogy az ország képes lesz-e integrálni a roma kisebbséget – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encs általános iskolájának tanévnyitóján hétfõn.

Magyarországon az iskola növeli az otthonról hozott különbségeket. Ezen változtatni kell – szögezte le a miniszterelnök. A többségi társadalomnak szolidaritást kell vállalnia a romákkal, kezet kell nyújtania nekik. A romáknak pedig három fontos feladatuk van Bajnai Gordon szerint: be kell tartaniuk az együttélés alapvetõ szabályait, meg kell ragadniuk minden lehetõséget, hogy kitörjenek a szegénységbõl, és nem szabad azt tovább örökíteniük a gyermekeikre.

A kormány célja a tanoda-program erõsítése, amely extra segítséget, délutáni tanulási lehetõséget nyújt a diákoknak. Ezen kívül fontos a telepfelszámolások felgyorsítása, és az, hogy a közigazgatásban, a rendõrségnél és a honvédségnél több romát alkalmazzanak, és így belõlük váljon a roma elit.

A kormány két évvel ezelõtt százmilliárd forintot különített el az ország 33 leghátrányosabb helyzetben lévõ kistérségének felzárkóztatására. Ebbõl a pénzbõl már 26 fejlesztést hagytak jóvá az encsi kistérségben.Sporthírek