Bajnai Gordon: Kilátástalan helyzetük miatt nem lehetnek másodrangú gyerekek az országban

Magyarország egyes részein konzerválódik a reménytelenség. A kistelepülések egyre távolabb kerülnek a nagyvárosoktól, nem csak földrajzilag, hanem az esélyek és a remények terén. A kormány elsõdleges célja ezért a hátrányos helyzetû kistérségek, települések leszakadásának megállítása. A hátrányok halmozottan jelentkeznek a cigányság körében. Õket származásuk miatt gyakran éri hátrány, és egyre nagyobb reménytelenségben, szegénységben, és veszélyben élnek, amelyet a gazdasági válság tovább élez – mondta el Bajnai Gordon miniszterelnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vilmány általános iskolájának tanévnyitóján hétfõn.

Bár az elmúlt idõszak romák elleni támadásaival gyanúsított férfiakat elfogták, a társadalmi feszültségek ezzel nem oldódtak meg – hangsúlyozta a miniszterelnök. A problémákra azonban közösen kell a megoldást megkeresni. “Nem lehetnek másodrangú gyerekek és állampolgárok, és ebben mindenkinek egyforma felelõssége van. Ez a kormány nem mond le senkirõl”, fogalmazott Bajnai Gordon. A kormány célja, hogy az országban 2011-ig megvalósuló 360 iskola fejlesztése együtt járjon azzal, hogy egyenlõ lehetõségeket teremtsen minden kisdiáknak, mert a tudás teremt esélyt számukra..

A kormány ezért kiemelten kezeli a leghátrányosabb helyzetû régiókban, településeken az oktatás, a szociális ellátórendszer, valamint az egészségügy területén elõforduló fejlesztéseket, hogy “ne legyen két Magyarország”. Abaúj is kap esélyt, a következõ két évben több mint kétmilliárd forint felhasználásával 35 beruházás valósulhat meg a térségben.Sporthírek