Bajnai Gordon Kairóban – Egyiptom szívesen csatlakozik a Nabucco gázvezetékhez

Strarégiailag rendkívül fontos Egyiptom és Magyarország energetikai együttmûködése a Nabucco gázvezeték és a cseppfolyós gáz (LNG) szállítása kapcsán – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök hétfõn Kairóban, miután tárgyalt Hoszni Muarak egyiptomi elnökkel és Ahmed Nazif egyiptomi miniszterelnökkel.

Nazif a tárgyalásokat követõen elmondta: Egyiptom az arab gázvezetékeken keresztül tudna csatlakozni a tervezett Oroszországot elkerülõ Nabucco gázvezetékhez.

Bajnai Gordon elmondta: Mubarak elnök tavaly októberi budapesti látogatás komoly lökést adott a két ország együttmûködésének, amelynek mára konkrét eredményei is vannak. Így például kedden leteszik az alapkövét egy új egyiptomi-magyar egészségügyi vegyesvállalat, illetve a szintén az egyiptomi fõvárosban tárgyaló szakminiszterek hamarosan megállapodhatnak mezõgazdasági (szarvasmarha tenyésztés), infrastruktúrális (folyami hajózás), vagy éppen környezetvédelmi (hulladékkezelés és talajvíz elleni védelem) kérdésekben.

A magyar kormányfõ hangsúlyozta: Magyarország számára azért is különösen fontos a jó egyiptomi kapcsolat, mert ez kamatozhat 2011 elsõ félévében Magyarország soros uniós elnöki tisztsége alatt. Ennek jegyében Bajnai Gordon hivatalos látogatásra Budapestre hívta Ahmed Nazif miniszterelnököt.