Bajnai Gordon: a legfontosabb a hazai energiaellátás biztonsága

Magyarországnak az a jó, ha minél több forrásból sikerül biztosítania az energiaellátást – mondta Bajnai Gordon hétfőn Ankarában, miután aláírta a Nabucco-szerződést. A kormányfő három jelentős forrást említett meg: első helyen a Nabucco földgázvezetéket, de kiemelte az Adrián keresztül érkező cseppfolyósított földgázt és az orosz gáz szállítására tervezett Déli Áramlat jelentőségét is.

Magyarország a különböző energiaválságok során megtanulta, hogy milyen veszélyes, ha nincs megfelelő mennyiségű földgáz – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Ankarában a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint ugyan sikerült jól átvészelnie az országnak a januári gázválságot, ám Magyarországnak a jövőben több forrásból is biztosítania kell energiaellátását. A beszerzési források között első helyen áll a Nabucco-projekt, amely Közép-Ázsiából fogja ellátni természetes földgázzal Magyarországot. Az új vezeték alternatív útvonalon, nem orosz forrásból biztosítaná az energiahordozó Magyarországra jutását.
Bajnai Gordon kiemelte az Adriai-tengeren Horvátországon keresztül cseppfolyós formában érkező földgáz jelentőségét is. Ezen az útvonalon várhatóan 2012-2014 körül indulhat el a szállítás. Bajna Gordon szerint ugyanakkor az országnak az a jó, ha minél biztosabb a gázbeszerzés, ezért a lehető legtöbb útvonalra van szükség. A kormány ezért továbbra is támogatja a Déli Áramlat megépítését.

Hétfőn Németh Zsolt a Fidesz külügyi kabinetének vezetője szólította fel a kormányt, hogy állítsa le a Déli Áramlat megépítésének előkészületeit, mert annak a vezetéknek az terve csak a Nabucco gazdasági ellehetetlenítésére jött létre.

Bajnai Gordon a Nabucco-projekttel kapcsolatban – amelynek kormányközi szerződését hétfőn írták alá Ankarában – azt mondta, hogy a projekt megvalósítása még nincs visszafordíthatatlan fázisban, de az egyebek mellett az élénk magyar diplomáciai munkának is köszönhetően felgyorsult a folyamat. A legfőbb kétely eddig a török álláspont körül volt, ugyanis az ankarai kormány 15 százalékot szeretett volna megszerezni saját ellátásának biztosítására a Nabucco-gázvezetékből. A törökök végül elálltak követelésüktől, miután az Európai Bizottságtól biztosítékot kaptak, hogy cserében részesülnek a projekt bevételeiből.