Bajnai: A szlovák nyelvtörvény a XIX. század irányába mutató javaslat

A szlovák nyelvtörvény módosítása a XIX. század irányába mutató javaslat – mondta hétfőn Bajnai Gordon. A magyar miniszterelnök hozzátette: a magyar parlamentben nincsenek irredenta pártok, és senki sem foglalkozik a határok kérdésével. A kormányfő szerint sajnálatos, ha a két ország kapcsolatában megjelenik a megélhetési nacionalizmus. Bajnai Gordon erről a szerb miniszterelnökkel folytatott hétfői tárgyalás utáni sajtótájékoztatón beszélt.

A szlovák miniszterelnök-helyettes szombaton Dabason még azt mondta a magyar miniszterelnöknek, hogy a szlovák nyelvtörvény nem a kisebbségek ellen készült, ám a szlovák kormányfő vasárnap már úgy nyilatkozott, hogy a Dunán túlról áradó irredentizmus ellen készült a védekező jellegű törvény – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint a két állítás ellentmond egymásnak.

A kormányfő szerint a módosított jogszabály mind a nemzetközi egyezmények, mind a kétoldalú szerződések szempontjából aggályos. Bajnai Gordon értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a XXI. századi Európában, ahol sikerült lebontani a határokat, mi szükség van arra, hogy egyes népcsoportok jogait korlátozzák. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar parlamentben nincsenek irredenta pártok, és nem a határokkal foglalkoznak, hanem azzal, hogy miként lehet jobb és szabadabb életkörülményeket teremteni Európa országaiban.

Bajnai Gordon szerint a módosított nyelvtörvény árt a két ország kapcsolatainak, a szlovákiai magyaroknak, sőt a szlovákiai szlovákoknak is. A magyar kormányfő szerint sajnálatos, ha a két ország kapcsolatába belpolitikai kérdések és “megélhetési nacionalizmus” keveredik. Magyarország visszalépésnek tekinti a nyelvtörvény módosítását, amely zavaró és érthetetlen. A XIX. század irányába mutató módosítást továbbra is kritizálja a kormányfő, emiatt pedig el kell halasztani az egyébként indokolt kétoldalú kormányfői találkozót – tette hozzá Bajnai Gordon.