Bajnai: A nem cselekvés összeomlást okozott volna

A válságkezelésen túl a kormány a hosszú távú gazdasági növekedés feltételeit is megteremti, Magyarország a világ egyik legjobban gazdálkodó országa lesz – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök egy rendezvényen pénteken. A kormányfő határozottan leszögezte, hogy nem lesz választási költségvetés.

Mindenkinek bele kellett néznie abba a szakadékba, ami mellette tátongott – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén Budapesten pénteken azt indokolva, miért kellett meghozni az elmúlt időszak megtakarítási intézkedéseit. A nem cselekvés összeomlást okozott volna, a piacok egyértelmű üzenetet küldtek erről – tette hozzá a kormányfő. Fájdalmas volt azt mondani, hogy nem tudjuk fizetni a 13-ik havi nyugdíjat és felül kell vizsgálni a svájci indexálást – sorolta Bajnai. Ugyanakkor szerinte a meghozott intézkedések nyomán a következő 35-40 évben fenntartható lesz a nyugdíjrendszer.

Már az idei adóintézkedések is sok pénzt hagynak a keresők zsebében, a jövő évben pedig filozófiaváltás következik az adórendszerben – mondta a kormányfő. Ezúttal is leszögezte, hogy radikális adócsökkentésre nincs mód, de az átrendezés is ösztönzést ad a munkára és a foglalkoztatásra. A munkát terhelő adók terén Magyarország a második legdrágább volt, jövőre visszalép Európa középmezőnyébe – mondta Bajnai Gordon.

A foglalkoztatás érdekében a kormány eddig 56 ezer munkahely megtartásához adott támogatást, miközben már körülbelül 100 ezer állás veszett el a válság miatt.

A miniszterelnök szerint a kormány a puszta egyensúlyteremtésen túl a hosszú távú gazdasági növekedés feltételeit is megteremti. Idézte egy nagy amerikai pénzpiaci elemző cég véleményét, amely szerint Magyarország a világ egyik legjobban gazdálkodó országa lesz 2010-től, ha tartja magát a hiánycsökkentéshez. Ezzel kapcsolatban a kormányfő határozottan leszögezte: nem lesz választási költségvetés. A húzd meg-ereszd meg politikája nem folytatható, ideje rátérni az ésszerű gazdaságpolitikára, a háziasszony bölcsességével gazdálkodó gyakorlatra – magyarázta Bajnai.

A meghozott intézkedéseket igazolja a forint erősödése, a hitelek kamatát terhelő kockázati felár felére zuhanása – mondta Bajnai Gordon. Szerinte ha a nemzetközi bizalom nem esik össze ismét – de már nem Magyarország iránt -, akkor az ország képes lesz a piacról finanszírozni működését.