Bajnai: a következő másfél évben drágulnak a magyar ingatlan hitelek

Az amerikai pénzintézeti válság hatására Magyarországon a következő másfél évben az ingatlan finanszírozás nehezebbé válik, kevesebb lesz a bankok erre a célra szánt kihelyezendő tőkéje, az ingatlan hitelek drágulnak, és mindezek hatására visszaeshet az építőipar megrendelésállománya is. Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, egy konferencián, kedden Budapesten elmondta: a következő másfél éves időszakban az unióból beáramló 1.800 milliárd forint építőpari célú támogatás az inagatlanhitel válság hatását ki fogja egyenlíteni.

A gazdasági miniszter közölte: bár a magyar gazdaság jelenleg stabil, és a világgazdaságból áramló pénzügyi viharok szélén helyezkedik el, ennek ellenére a következő 1-1,5 évben Magyarország romló gazdasági növekedésre számíthat.

Az építőipar az idei I. félévben 804 milliárd forintos termelési értéket hozott létre, ami a 2007-es hasonló időszakénál 11 százalékkal kevesebb. Ennek oka, hogy a konvergencia program mérsékelte az állami beruházásokat.

A kormány az építési beruházások minél egyszerűbb, rövidebb és gyorsabb megvalósítása érdekében a múlt év végén gyorsító programot dolgozott ki az építőiparban, így a lakosság, az építési vállalkozók és a befektetők egyaránt kedvezményezettjei az egyszerűbb építésügyi szabályozásnak. A gyorsítási program keretében eddig több mint 30 jogszabály felülvizsgálata kezdődött meg, ebből szeptemberben 18 jogszabály lépett életbe. A gyorsítási csomag átfogó módon egyszerűsíti, gyorsítja és akár fél évvel lerövidíti az építési beruházások előkészítési és kivitelezési szakaszát.

Bajnai Gordon szerint a magyar építőipar számára kitörési pontot jelentenek az európai uniós támogatások, amelyek segítségével eddig mintegy 2.000 építőipari jellegű beruházást hagytak jóvá csaknem 1.800 milliárd forint értékben, amelyek a következő másfél évben valósulhatnak meg. Így a 2007. évi 1953 milliárd forintos építőipari termelés értéke 2009-ben és 2010-ben egyenként megközelítheti a 3.000 milliárd forintot.

A miniszter szerint az uniós támogatással megvalósuló projektek közül kiemelkedik 430 közúti, vasúti, villamos, és gázvezeték fejlesztés csaknem 1.300 milliárd forint értékben. Ezt az oktatási célú fejlesztések követik csaknem 400 projektben 164 milliárdért, majd a több mint 200 környezetvédelmi beruházás következik csaknem 140 milliárd forint értékben.