Bajnai: a kormány exportösztönző és beszállítói programmal segíti a vállalkozásokat

A nemzetközi gazdasági válság elsősorban a magyar vállalkozásokat, azon belül is az exportálókat és a mikro vállalkozásokat sújtja leginkább, ezért a gazdasági kormányzat az érintett cégeket exportösztönző és beszállítói programmal segíti. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Gazdasági Egyeztető Fórum rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón pénteken Budapesten elmondta: az állam ezekkel az intézkedésekkel megpróbálja csökkenteni azt a bizalmi deficitet, amelyet a tőzsdei árfolyamok esése, és a külföldi bankok csődjei okoztak a közelmúltban.

A gazdasági miniszter szerint ha romlanak a külpiaci lehetőségek, és a hitelek az emelkedő kockázatok miatt megdrágulnak, az elsődlegesen a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érinti negatív módon. A kormánynak ebben a helyzetben segítenie kell a piac működését, ezért indít részben hazai, részben uniós forrásokból egy összességében nyolcszázmilliárd forintos pénzügyi csomagot. Ennek segítségével a legkisebb családi vállalkozások 10 millió forintig terjedő hitelhez juthatnak hozzá, a jegybanki alapkamatnál alacsonyabb kamattal, 10 éves futamidőre, és a törlesztést csak a felvétel után 2 év múlva kell elkezdeni. A kis- és közepes vállalkozások 10-100 millió forint közötti hitelt kaphatnak úgy, hogy mindössze 20 százalékos garanciát kell felmutatniuk. Ehhez társul még egy 2009 tavaszán beinduló kockázati tőkeprogram is.

A miniszter kiemelte, hogy e pénzügyi csomag elsődleges forrása nem a költségvetés, hanem az EU vállalkozásokat élénkítő Jeremy programja keretében az unió e források 85 százalékát biztosítja, míg a magyar büdzsét mindössze 15 százalék önrész terheli. E pénzügyi csomag része az is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank szintén uniós forrásból a kereskedelmi bankoknak címzett, csak a vállalkozások hitelezését segítő forrást biztosít.

A gazdasági miniszter a beszállítói programról elmondta: felmérték, hogy Magyarországon összesen 3.800 olyan vállalkozás van, amelyek 30 millió forintnál nagyobb értékben exportálnak évente, amiből 1.500 olyan van, akik nagy volumenben szállítanak ki külpiacokra. Ezeket a kormánynak csak indirekt módon kell segítenie, mert megállnak a lábukon. A nagyobb gond a fennmaradó 2.300 vállalkozásnál jelentkezik, amelyek piacra jutásának támogatását a gazdasági kormányzat célul tűzte ki. Ezekkel a gazdasági tárca egyenként megkezdődte a konzultációkat, és már 300 exportőrnél ez már meg is történt.

Bajnai Gordon utalt arra, hogy a kormány egyértelművé tette: az OTP stratégiai intézmény, és a kormány alapvető érdeke, hogy a legnagyobb magyar pénzintézetet, és általában a magyar bankrendszert megóvják a pánikhangulattól és a spekulánsoktól.