Bajnai: 70 százalékban teljesült a meghirdetett rend és biztonság program

70 százalékban már teljesítette a rendõrség a tavaly meghirdetett rend és biztonság programban foglaltakat. A közterülteken elkötetett bûncselekmények száma tavaly 18 százalékkal csökkent, és a közúti balesetekben is kevesebben haltak meg – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a rendõrség Teve utcai székházában tartott parancsnoki állománygyûlésen csütörtökön. A kormányfõ kiemelte, hogy a rendõrképzõ iskolákban idén kétszázzal több diák végez, így tavasszal 1000 új rendõr léphet szolgálatba.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Románia jövõ évi schegeni csatlakozása után 1400 rendõr szabadul fel a határ menti kapitányságokon. Ezeket a rendõröket, mint elhangzott, helyben szeretnék tartani, így növelve a térségben a közbiztonságot.

A tervek szerint fejlesztik a városi térfigyelõ rendszereket, a kamerák számát megduplázzák. Az is elhangzott, hogy 500 új közterület felügyelõ áll munkába idén, és nõ a településõrök száma is. Utóbbiak kapcsán hangsúlyozta, hogy szeptember óta 1000 településen 2000 településõr kezdte meg a munkát .

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szigorítani kell a fegyverhez jutás szabályait, annak érdekében, hogy közveszélyes elmebetegek, sportra való hivatkozással ne jussanak fegyverhez. Bajnai reményei szerint az ehhez szükséges jogszabályi szigorítások várhatóan a napokon belül elkészülnek