Bajkál – Baleset miatt felfüggesztették a világcsúcskísérletet az orosz mini-tengeralattjárókkal

Felfüggesztették szerdán a világrekord-beállítási kísérletet azok az orosz mélytengeri kutatók, akik kedden két mini-tengeralattjáróval lemerültek a világ legmélyebb tavának, a Bajkálnak a fenekére. Az egyik mini-tengeralattjáró ugyanis a viharban nekiütközött egy hajónak.

A tengeralattjáró 3 fős személyzetének nem lett baja. A jármű jobboldali motorjának kijavítása azonban egy teljes napot vesz igénybe. Ezért az expedíció vezetője, Artur Csilingarov tudós és parlamenti képviselő a kísérlet felfüggesztése mellett döntött.

Csilingarov tavaly augusztusban kitűzte az orosz zászlót az Északi-sarkon a tenger fenekén 4 ezer méteres mélységben.

Kedden a szervezők előbb bejelentették, hogy világrekord született az édesvízi merülésben, mert a két mini-tengeralattjáró egyike 1680 méter mélységet ért el. Később viszont helyesbítettek, hogy a Mir-1 “csak” 1580 méteres mélységet ért el. A Mir-2 kicsit később 1592 méterre merült.

Ez azért nem rekord, mert a ’90-es években egyszer már 1637 méterre merültek a Bajkál-tóban.

Csilingarov kedden bejelentette, hogy a következő hetek során megkísérli megdönteni az édesvízi világrekordot.

A Bajkál-tó nemcsak a világ legmélyebb édes vizű tava, hanem teljesen egyedülálló ökorendszert képvisel, amelyet alig tanulmányoztak még. A Bajkálban 800 olyan állat- és növényfaj él, amely a világon sehol másutt nem található meg.

A mongol határhoz közel fekvő dél-szibériai Bajkálban van a világ édesvízkészletének az egyötöde, és a tó szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

Csilingarov hivatalosan különböző mélységekben tervez vízmintákat venni, amelyek dokumentálhatják a globális felmelegedés hatásait. A kutatási programban merülések tucatjai szerepelnek.

Környezetvédők gyanúja szerint azonban Csilingarov igazi célja az, hogy gáz- és olajkészletek után kutasson.

Csilingarov bajkáli rekordkísérletét erős politikai felhangok is kísérik, akárcsak a tavalyi északi-sarki merülését. A tudós azt állítja, hogy jó barátja neki Vlagyimir Putyin egykori orosz államfő, jelenlegi miniszterelnök. Kedden azon a hajón, amely a merülés színhelyére szállította a két mini-tengeralattjárót, a kormányzó Egységes Oroszország párt zászlaja is föl volt húzva az árbocra.

A BBC brit közszolgálati tévé és rádió tudósítója megjegyzi: Csilingarov expedíciója “újabb jele annak, hogy a Kreml meg akarja mutatni a világnak, mire képes az újra magabiztossá vált Oroszország”.