Bajkál – Az oroszok ma készülnek lemenni a Bajkál tó fenekére

Orosz mélytengeri kutatók kedden próbálnak lemerülni a világ legmélyebb tavának, a Bajkálnak a fenekére. Az expedíciót ugyanaz az Artur Csilingarov tudós és parlamenti képviselő vezeti, aki tavaly augusztusban kitűzte az orosz zászlót az Északi-sarkon a tenger fenekén 4 ezer méteres mélységben.

Az 1637 méteres merülést a Mir-1 és Mir-2 mini-tengeralattjáróval hajtják végre 3-3 emberrel. Megpróbálják elérni a tó legmélyebb pontját. Nem tartják kizárnak, hogy a Bajkál mélyebbnek bizonyul, mint eddig tudták, mert az 1637 méter nem mérésnek, hanem számításnak az eredménye.

A két mini-tengeralattjáró percenként 30 méteres sebességgel, gyakorlatilag függőlegesen fog lemerülni. Így egy- egy és negyed óra alatt jut le a fenékre.

A Bajkál-tó nemcsak a világ legmélyebb édes vizű tava, hanem teljesen egyedülálló ökorendszert képvisel, amelyet alig tanulmányoztak még. Korábban csak néhány száz méter mélységbe merültek le benne kutatók.

Most a tudósok a Mir-1 és a Mir-2 nevű mini-tengeralattjárókkal különböző mélységekben terveznek mintákat venni, amelyek dokumentálhatják a globális felmelegedés hatásait. A kutatási programban merülések tucatjai szerepelnek.

Környezetvédők gyanúja szerint Csilingarov Bajkál-expedíciójának igazi célja az, hogy gáz- és olajkészletek után kutasson.

A mongol és kínai határhoz közel fekvő dél-szibériai Bajkálban van a világ édesvízkészletének az egyötöde, és a tó szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.