Friss hírek

2011.05.06. 05:44

FÜHÜ ANNO 2008.05.06. - Pálinkás József lett az MTA elnöke

<p>Három évvel ezelőtt, 2008. május 6-án Pálinkás József atomfizikust, az első Orbán-kormány oktatási miniszterét választotta új elnökének a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az elnöki székre pályázott Roska Tamás, az akadémia számítástechnikai intézetének kutatóprofesszora és Somlyódy László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője is.</p>

Az új akadémiai elnök elmondta: a választás már az első körben sikeres volt, a tisztújító közgyűlés a következő három évre megválasztotta az Akadémia elnökévé. Az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere kijelentette, hogy minden politikai tisztségéről, így parlamenti képviselői mandátumáról is azonnali hatállyal lemond.

Pálinkás József közölte: a hagyományokból kiindulva, de a már elkezdett változtatásokkal egyetértve folytatja az Akadémián megindult reformfolyamatot. Az akadémikus a kutatóhálózat megerősítését és hatékony működtetését is célként jelölte meg. A fiatal tudósgeneráció megbecsülése kapcsán az Akadémia új elnöke elmondta, az ugyan pénzbe kerül, de a tudmányos élet kiemelkedő képviselőit sztárrá kell tenni.

2011. május 3-án ismét Pálinkás József lett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. A voksolás értelmében az elnök újabb 3 évre töltheti be ezt a posztot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!