Bagolyvár: már bontják, de utána visszaépítik

Akt.:
A Felső-Majláthi végállomáson található egykori Bagolyvár épületének visszabontása
A Felső-Majláthi végállomáson található egykori Bagolyvár épületének visszabontása - © Fotó: Ádám János
Megújul Miskolc emblematikus épülete; az MVK mellett a rendészet és kerékpárkölcsönző is helyet kap.

A felső-majláthi végállomáson található egykori Bagolyvár épületének visszabontása már elkezdődött. Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, erre az elavult falszerkezetek miatt volt szükség, de mindent az eredeti tervek szerint építenek vissza. A munkatempó feszített, hiszen december közepéig le kell zárni a közel félmilliárd forintos projektet, amelynek köszönhetően megújul az épület.

Utasközpont

„A Bagolyvár Miskolc egyik emblematikus épülete, először az erdészeté volt, majd lakóházként működött, két évtizeden keresztül pedig elhagyatottan állt és csaknem méltatlan sorsa jutott” – fogalmazott az alpolgármester. Azt is elmondta, a projekt százszázalékos támogatottságú, az unió és a kormány biztosítja a forrást hozzá.

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója felsorolta, hogy a megújult Bagolyvárban az MVK Zrt. utasközpontja, a rendészet, turisztikai információs pont, büfé, irodák és kerékpárkölcsönző kapnak helyet. Kiemelte azt is, hogy környezetbarát lesz az épület, a fűtési rendszer is megfelel a Zöld Város elvárásainak, hiszen geotermikus energiát hasznosítanak majd. Ezenkívül – tette hozzá – zöld szigeteket alakítanak ki a buszparkolókban. Hangsúlyozta azt is, a kivitelezés nagy részét miskolci cégek nyerték el.

Az ügyvezető elmondta, az új Bagolyvár felújításának a célja, hogy az MVK utaskiszolgálását korszerűsítsék, a közlekedési módok közötti váltást egyszerűsítsék, illetve a közösségi közlekedés használatára ösztönözzék az utasokat.

– N. Szántó Rita –

A kisvasút is megáll majd

– Naponta több tízezer ember utazik Miskolcon villamossal, és ezen a végponton nem kapnak jelenleg megfelelő szolgáltatást – jelentette ki Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója. Hangsúlyozta azonban, hogy a csütörtökön elindított projektnek köszönhetően mindez megváltozik, „2016-ra korszerű szolgáltatás lesz a felső-majláthi állomáson is”.

A Bagolyvárhoz a kisvasút is csatlakozik majd, elsőként csak jegypénztárral, később pedig megállója is lesz azon a területen. Singlár Zsolt azt is elmondta, a Bükk közelsége miatt láncos hegyi kerékpárokat lehet majd kölcsönözni a megállóban.MVK: Ideiglenes megállók Felső-Majláthon szeptember 22-től

Miskolc – Felső-Majláth végállomás területén a Bagolyvár felújítási munkálatai miatt ideiglenesen szünetelni fog az autóbusz-közlekedés. Az építkezés a villamosforgalmat nem befolyásolja, az autóbusz-közlekedésben a lezárás érinti az 1-es, 5-ös, 15-ös, 54-es, 69-es és ZOO járatokat. tovább »
hirdetés


hirdet�s