Bagdadi bombatámadások – 9 halott és 35 sebesült

Kilenc ember meghalt, és 35-en megsebesültek csütörtökön Bagdadban, amikor két bomba robbant egy zsúfolt piacnál – közölte az iraki belügyminisztérium egyik munkatársa az AFP francia hírügynökséggel. Négy korábbi merénylettel együtt már 52 ember halt meg csütörtökön Irakban, amely a legvéresebb napnak számít azóta, hogy június végén az amerikai csapatok kivonultak a városokból.

A legutóbbi merénylet az iraki főváros egyik északi, főleg szunniták lakta negyedében történt, egy piacnál. Az első bomba a piac területén, a második pedig egy közeli utcában robbant fel. A támadásban kilenc ember meghalt, és 35-en megsebesültek – közölte a belügyminisztérium munkatársa.

A legsúlyosabb merénylet az északi Tal Afar városában történt. Az egyik helyi rendőrtiszt és a biztonsági erőknél szolgáló testvérének házát célzó kettős öngyilkos merényletben 35 ember, köztük sok nő és gyerek halt meg, több mint hatvanan sebesültek meg.

Bagdad Szadrváros nevű, síiták lakta negyedében hat ember halt meg, és 31 megsebesült, miután két bomba robbant egy piacon. Egy ember halt meg, amikor egy út mentén elhelyezett bomba működésbe lépett az iraki Központi Bank vezetőjének konvoja mellett. Az északi Kirkuk városában pedig egy piac bejáratánál felrobbantott bomba ölt meg egy embert.

Az Egyesült Államok katonái a 2011-ig tervezett csapatkivonás részeként június 30-án kivonultak az iraki városokból, ahol ezentúl az iraki erők látják el a biztonsági feladatokat.