Babakocsival bravúros lenne…

Az önkormányzat szerint ez nem járda
Az önkormányzat szerint ez nem járda
Miskolc – A felújított csomópont kapcsán olvasónk egy „apróságra” hívta fel figyelmünket.

Tavaly ősszel elkészült a miskolci Búza téren a 26-os főút csomópontjának felújítása, ám olvasónk egy „apróságra” hívta fel figyelmünket. Képet küldött szerkesztőségünkbe: szerinte babakocsival vagy éppen kerekesszékkel lehetetlen elférni a korlát(ok) és az oszlop között. (A képet látva valóban nagy bravúr kellene ehhez.) A kérdéssel a Magyar Közúthoz fordultunk.

Más a kezelő

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) beruházás keretében elkészítette a Búza téri csomópontot vagy ahogy ők fogalmaznak, „a 26. számú Miskolc – Bánréve másodrendű főút 0+000 –0+250 kilométerszelvények közötti szakaszán a burkolat felújítását”. Ezzel egyidejűleg a szükséges aknafedlapok cseréje és szintbe helyezése is megtörtént – tájékoztatta az Észak-Magyarországot Marczin Bence, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette: a burkolat szegélyéig a közút kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a szegélyen kívüli területek kezelője viszont a miskolci önkormányzat.

A várossal egyeztetnek

A beruházás keretében, folytatta a szóvivő, a fenti szakaszon kicserélték a szegélyeket és a gyalogoskorlátokat is. A beépített szegélyek a régi helyükre kerültek, a csere során korrekció, nyomvonalváltozás nem történt.

Megtudtuk azt is: a gyalogoskorlátot az érvényben lévő útügyi műszaki előírásoknak megfelelően – betartva az út szükséges űrszelvényére vonatkozó szabályokat – a kiemelt szegély vonalától 50 centiméterre helyezték el. A járda leszűkült nyomvonalát a szakember szerint az ellenkező oldali korlát áthelyezésével lehet bővíteni.

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan egyeztet a miskolci önkormányzattal a probléma megoldása érdekében – hangsúlyozta Marczin Bence. – A bejárások, felmérések már megtörténtek, remélhetőleg hamarosan a bővítés is megtörténhet. A bővítés elkészültéig a babakocsival közlekedők a benzinkút területén tudnak továbbhaladni.

Hamarosan átalakul a terület, elkerül a buszpályaudvar.

Az üggyel kapcsolatban kérdeztük a miskolci önkormányzatot is, ők ezt válaszolták: „A Zsolcai kapui csomóponttól a MOL benzinkútig húzódó korlátsor a Búza téri buszpályaudvar üzemi területét határolja. Az említett szakaszon található járda nem a gyalogosforgalom számára épült, hanem az üzemi terület körbejárhatóságát biztosítja. Ezt igazolja az is, hogy erre a szakaszra nem vezetnek gyalogátkelőhelyek. A félreértések elkerülése érdekében Miskolc építésügyi hatósága a MOL benzinkutat határoló fal és a korlátsor összekötésével vissza fogja helyezni az akadályoztatást jelző táblát. A gyalogosok az utca túloldalán közlekedhetnek az eddigi közlekedési gyakorlatnak megfelelően.

Az intermodális csomópont megépítésével a Búza téri autóbusz-pályaudvar átkerül a Kandó térre, így ez a terület is teljesen átalakul.

ÉM-JLI
hirdetés


hirdet�s