Bababarát helyek kialakítása a Szoptatás Hetének egyik célja – RTL Híradó

11 év kampányolás ellenére alig van bababarát terület itthon – vagyis olyan helyek, ahol a kismamák napközben is tisztába tudják tenni, és megszoptathatják gyerekeiket. A most induló Szoptatás Hete akciósorozatnak az is a célja, hogy minél több éttermet, bevásárlóközpontot, bankot vegyenek rá: gondoljanak a kisgyerekesekre. Az orvosok szerint azok a gyerekek, akik 6 hónapos korukig csak anyatejet kapnak, sokkal egészségesebbek lesznek – számolt be szerdán az RTL Híradó. Az országban csak 30 olyan nyilvános hely van, ahol nyugodt körülmények között szoptathatnak az anyukák. Kórházból pedig 8 olyan, ahol a szoptatásra is felkészítik az anyukákat, és egész nap együtt is lehetnek az újszülöttel – hangzott el a hírműsorban.

Az egyik zuglói rendelő mostantól bababarát, ott napközben is fogadják a kismamákat. Ugyanakkor a 11 éve tartó kampány ellenére még mindig túl kevés a jelentkező, pedig a cím elnyerése pénzbe sem kerül. Németh Tünde, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság titkára szerint olyan hely lehet bababarát, amely tiszta, nyugodt, füstmentes, az édesanya le tud ülni szoptatni, és tisztába teheti a gyermekét.

Az állam nem támogatja pénzzel ezeknek a helyeknek a kialakítását.

Magyarországon az anyák 60 százaléka ad legalább 6 hónapig anyatejet a gyerekének. De az orvosok szerint még mindig sok a tévhit az anyatejről, ezért idén is tájékoztató akciókat szerveznek a Szoptatás Hetére.Sporthírek