Börtönbüntetés egy dél-koreai nőnek, Észak-Koreát dicsőítő zenék miatt

Megsérti Dél-Korea nemzetbiztonsági törvényeit az, aki Észak-Koreát dicsőítő zenéket birtokol, még akkor is, ha a szöveg nélküli számoknak csak a címe árulkodik az alkotások céljáról.

Erről hétfőn döntött a dél-koreai legfelsőbb bíróság, amikor négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy dél-koreai nőt.

A csak Szong néven azonosított nő ellen még 2008-ban emeltek vádat, amiért 14 olyan zenefájlt találtak nála, amelyek Észak-Korea vezetését dicsőítik. A vádemelést annak ellenére tették meg, hogy a kérdéses zenéknek nem volt szövege, és csak a számcímekből lehetett tudni céljukat.

A nőt az elsőfokú bíróság még felmentette a vádak alól, arra hivatkozva, hogy csak a címek alapján nem lehet Észak-Koreát dicsőítő daloknak nevezni a számokat. Egy fellebbviteli bíróság azonban megváltoztatta az ítéletet, és nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a 14 dalt.

Az ügy végül a legfelsőbb bíróság elé került, amely a fellebbviteli bíróságnak adott igazat. A bíróság Szongot két évig tartó börtönbüntetésre ítélte, amelyet négy évre felfüggesztettek.
– Független Hírügynökség –

 

Címkék: