B.-A.-Z. megye 100 legjelentősebb cége – nyílvános a rangsor!

B.-A.-Z. megye 100 legjelentősebb cége – nyílvános a rangsor!
Miskolc - Bemutatta az Észak-Magyarország a legjelentősebb megyei cégeket rangsoroló TOP 100 kiadványt. Most kiderül, melyik társaság tartozik idén (pontosabban a 2007-es bevallási adatok alapján) a megyei TOP 100-ba. 

Az APEH regionális igazgatóságával, a megyei kereskedelmi és iparkamarával, illetve a megyei agrárkamarával közösen összeállított, megjelenésében is exkluzív kiadvány listái az APEH-hoz beérkezett bevallási adatokra támaszkodnak.

Az Észak-Magyarország TOP 100 kiadványának egy évtizedes történetében azonban idén másodszor három különböző lista készült a már ismert szempontok alapján, ennek köszönhetően a 100 legnagyobb hozzáadott értékkel, a 100 legnagyobb nettó árbevétellel büszkélkedő és a 100 legnagyobb foglalkoztató körében mintegy 150 vállalkozást köszönthetünk.

A közel 80 oldalas melléklet korlátozott példányszámban készült (a lista helyezettein kívül minisztériumok és hivatalok, külföldi gazdasági szervezetek, képviseletek, érdekképviseletek stb. kapják meg). A kiadványt szerdán délután mutatta be az Inform Média Kft. a lillafüredi Palotaszállóban rendezett eseményen, ahol meghívott előadók beszéltek a gazdasági helyzetről.

A rendezvény

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: a kamara többször figyelmeztetett a krizis bekövetkeztére. Hazánkban ugyanis a külső tényezők csak felgyorsitották a gazdasági válság bekövetkeztét.
Elhibázott volt az itthoni gazdaságpolitika, a pártok tíz évig csak a szavazatvásárlásra törekedtek, s ennek most isszuk meg a levét. A kamara következetesen hangsúlyozta, hogy a költségvetési hiányt le kell faragni, miként azt is kihangsúlyozták hogy az uniós pénzekből többet kell gazdaságfejlesztésre forditani. Most pénzügyi válság van, s ezt a gazdasági élet zavarai követik. A válság pedig nem ért véget most– célzott a jelentős nagyságrendű hitel IMF felvételére –jövőre a kamara véleménye szerint recesszió, vár ránk annak minden következményével.

A TOP a motor

„A növekedés üteme 2007ben mérséklődött, a TOP 100 súlya azonban továbbra is döntő” – ezt már dr. Nagy László, az APEH regionális igazgatója jegyezte meg, majd hozzátette: „A listán szereplő cégek megyénk gazdasági fundamentumáit adják, szűkebb pátriánkban a motor szerepét töltik be. Megyénk tőkevonzó szerepe zsugorodott, de a kitűnően teljesítő és jól jövedelmező társaságok továbbra is gazdasági élet zászlóvivői.” Az igazgató arról is beszélt, hogy az adóellenőrzéseket követően ismervén a gazdálkodók helyzetét, a fiezetésnél hacsak lehet élnek a méltányosság lehetőségével.
Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a régiónkat jellemző alacsony foglalkoztatási mutatókról és innovációról, valamint a sérülékeny ágazatokról (például az autó- és építőiparról) szólt, valamint felhívta a figyelmet a növekvő munkanélküliségre és az elszegényedő lakosságra.

Magas a munkaerő ára

Át kell csoportosítani az uniós forrásokat és valamennyiünk létérdeke a gazdaságélénkítő programok kidolgozása. A helyi kamara 10 pontban fogalmazta meg mit kellene tennünk-ezekre visszatérünk.
Dr. Péhl Tibor, a Remy Automotive Hungary kft igazgatója hozzászólóként
arról beszélt hogy miként oldja meg a válsághelyzetet egy különösen veszélyeztetett autóipari beszállitócég.A legfontosabb üzenet:a munkaerő ára és költségei sokáig nem tarthatók már Magyarországon ilyen magasan, különben elmennek innen a cégek.

Vendégeink voltak

Az eseményen többek között megjelent Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke, dr. Mokrai Mihály, Miskolc alpolgármestere és prof. dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora.

Díjátadás

Először adták át a Több, mint legenda alapitvány és az Észak közös díját, amelyet a társadalmi felelősségvállalás terén kifejtett munkájáért két cégnek ítélték oda. Rózsa Edit, a közhasznú alapítvány kuratóriumának elnöke és Kiss László főszerkesztő az ÉMÁSZ Nyrt. és a Holcim Hungária Zrt. tevékenységét ismerte el a plakettekkel.

A listák: