Illegális bevándorlás

2019.08.11. 20:46

Újabb 81 migránst vett fedélzetére az Ocean Viking

Újabb 81 migránst vett fedélzetére vasárnap az Ocean Viking nevű hajó, amellyel a franciaországi SOS Méditerranée és a Svájcban bejegyzett Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetek cirkálnak a líbiai partoknál, hogy Európába illegálisan eljutni próbálókat mentsenek ki a Földközi-tengerből.

A hajón immár több mint 250 migráns van három napi mentés eredményeként. A vasárnap felvettek – akárcsak a pénteki 80 migráns – gumibárkával vágtak neki az útnak. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet Twitter-üzenetben tudatta, hogy tengeri hajózásra alkalmatlannak ítélte a járművet.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint nem tudni, hogy hol és mikor lel az Ocean Viking biztonságos kikötőre. Matteo Salvini olasz belügyminiszter – megelégelve, hogy segélyszervezetek olasz kikötőkbe utaztatnak migránsokat – kitiltotta a hajót olasz felségvizekről.

A SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetek 2016-tól tavalyig egy másik hajóval végezték a mentést, az Aquarius nevűvel, amely csaknem 30 ezer embert vett fedélzetére a líbiai partoknál és szállította többségüket Olaszországba, kis részüket Máltára. Az Ocean Vikinggal a két segélyszervezet e hét elején kezdte újra ténykedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában