Azt szeretnék, ha Széchenyi lenne

Azt szeretnék, ha Széchenyi lenne
Miskolc – A Széchenyi ’56 Emlékbizottság ünnepi megemlékezést tartott szombat délelőtt az 1956-os forradalom tiszteletére, a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban. 

Azért ott, mert a forradalom ideje alatt és ezt követően néhány hónapig az intézmény Széchenyi István nevét viselte. Ennek az emlékét őrzi a gimnázium falán található emléktábla is, amelyet a szombati ünnepségen a bizottság mellet az önkormányzat, valamint a pártok képviselői is megkoszorúztak.

A Széchenyi ’56 Emlékbizottság 10 évvel ezelőtt alakult, azzal a céllal, hogy a forradalom idején használt nevet újra felvegye a gimnázium. Ezt eddig nem sikerült elérni –mondta Várhegyi Zoltán, a bizottság elnöke. Kérésüket a következő indokkal utasították el: az egyetemi felvételiknél a továbbtanulási arányt tekintve a Földes Ferenc Gimnázium országos elismerést szerzett, ezért ez egy olyan márkanév, hogy a névváltozás esetleg hátrányos lehetne, az ismertség hiánya miatt.

Az elutasítás miatt kezdte úgy ünnepi beszédét az elnök, hogy a 10 éves jubileumon nem tudnak eredményt felmutatni. Azt azonban elmondták: az emlékbizottság kitartó a névváltoztatást illetően, és tárgyalásokat folytat az ügyben.
Az emléktábla-koszorúzás része a városi 56-os megemlékezéseknek. Az idei, jubileumi rendezvény díszvendége Jókai Anna Kossuth-díjas író volt.