Azt mondják: „Polak, Wegier, dwa bratanki”

Jelentős gyűjteménnyel gazdagodott a könyvtár
Jelentős gyűjteménnyel gazdagodott a könyvtár
Miskolc – A Budapesti Lengyel Intézet és a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 300 könyvet adományozott a Szabó Lőrinc Könyvtárnak nemrégiben. Így már kortárs lengyel szerzők művei is kikölcsönözhetőek az intézményben.

Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a városi könyvtárak megyeivel való összevonása előtt már specialitása volt a Szabó Lőrinc Könyvtárnak az idegen nyelvű szépirodalom gyűjtése, majd az összevonás után átköltöztették a Görgeyről is az idegen nyelvű könyveket, de a továbbiakban szeretnék a nemzetiségi könyveket is egy helyre gyűjteni.

– A magyar–lengyel szolidaritás évében március 23-án, a magyar–lengyel barátság napja alkalmából adtuk át kétszázötven darabos gyűjteményünket a könyvtárnak – árulta el Fekete Dénes, a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki beszélt szervezetük tevékenységéről, így arról is, hogy az 1998 óta működik, és hogy fő feladatuknak tartják a lengyel kultúra megőrzését és a lengyel városokkal való kapcsolattartást.

Miskolc fontos város

Kiderült az is az eseményen, hogy 2015-ben indította el a Lengyel Könyvtár nevű programot a Budapesti Lengyel Intézet. Katarzyna Sitko, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatója elmondta: járják az országot, és a vidéki nagyvárosokba is elviszik a kortárs lengyel szépirodalmat, magyarra fordítva is. Hozzátette azt is, hogy Miskolc fontos város a lengyeleknek, ugyanis turisztikai célpont is. A rendezvényen fellépett a Polska Drenka együttes is.

ÉM-JLI