“Azt hallottam, itt jók a tagozatok”

“Azt hallottam, itt jók a tagozatok”
Miskolc – A szülők szerint a gyerek jövője szempontjából meghatározó az iskolaválasztás.

– A gyerek választ! – jelenti ki egy édesapa, amikor azt kérdezzük tőle, hogyan találják meg gyermekük számára a legmegfelelőbb iskolát.

A Földes Ferenc Gimnázium nyílt napján jártunk tegnap, ahol izgalmas programok várták a leendő gimnazistákat. Amíg a gyerekek a fizikakísérleteket figyelték nagy érdeklődéssel, addig a terem előtt várakozó szülőkkel elegyedtünk szóba. A már említett édesapa, Tajti Ferenc szerint meghatározó a gyerek jövője szempontjából, hogy melyik középiskolába jár.

– Igaz, most még nem tudni, hogy érettségi után mi lesz belőle, de az fontos, hogy a képességeinek megfelelő tudást megszerezze – mondja. Majd kiderül, hogy nem is a megyében laknak, hanem Hevesben, de ennek ellenére vállalnák a gyerek miskolci továbbtanulását.

Az egyik édesanya, B. Beáta (kérte, teljes nevét ne írjuk meg) úgy fogalmazott: nagy dilemma az iskolaválasztás.

– Számomra az a legfontosabb, hogy tanulásra motiváló középiskolába járjon a gyerek. De azt is figyelembe kell venni, hogy az intézménynek milyen a légköre, milyen diákok járnak oda. Így aztán itt a kérdés: a gyerek érdeklődését tartsam fontosabbnak, vagy azt, hogy jó hírű iskolában tanuljon tovább.

nyilt-nap-04-aj

Esélyes

Vége a fizikakísérleteknek, a gyerekek a folyosóra özönlenek. Tamás Orsolya, aki a 10. Számú Petőfi Általános Iskolából érkezett, lelkesen mesél a nyílt napról. Már láttak egy színdarabot, ami nagyon izgalmas volt, most pedig a fizika ejtette őket ámulatba.

– Több iskolát is megnézek, hogy tudjam, melyiket válasszam. A Földes is esélyes – jegyzi meg. – Azt hallottam, hogy itt nagyon jók a tagozatok, de azt is, hogy sok érdekes programot szerveznek a diákoknak. Mert szerintem ez is nagyon fontos – teszi hozzá.

nyilt-nap-02-aj

Furcsa lesz

Barátnője, Elek Kitti viszont már döntött. Szeretne a Földesbe járni, méghozzá fizika tagozatra. Azt is tudja, hogy mérnök szeretne lenni, és hogy ehhez nagyon sokat kell majd tanulnia.

Ripszki Balázs még csak hatodikos, de szeretne jelentkezni a hatosztályos gimnáziumi képzésre. Hogy miért? Az okokat az édesanyja sorolja:

– Balázs már unja az általános iskolát, szeretne kicsit gyorsabban haladni a tananyaggal, szeretne többet tanulni és tudni. Minden tantárgy jól megy neki, angolból a legjobb, de a tesi, a nyelvtan és a matek is az erőssége.

Balázs annyit tesz hozzá, hogy ha felveszik, biztosan furcsa lesz számára, hogy a nagy gimnazisták közé jár, de nem bánja, szerinte hamar megszokja az új iskolát. Egyelőre otthon szorgalmasan készül a felvételire, sok-sok feladatlapot old meg.

ÉM-HE