Azonosították az agresszív természetű mellrák hátterében álló géneket

Azonosították az agresszív természetű mellrák hátterében álló géneket
London, 2011. június 2., csütörtök (MTI) – A gyakran halállal végződő, úgynevezett háromszorosan receptornegatív emlődaganatban szenvedők számára nyújt reményt, hogy amerikai kutatók azonosították a betegséghez köthető géneket – írta pénteken a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Ennél az agresszív ráktípusnál nincs sem ösztrogén-, sem progeszteronreceptor, sőt HER2-receptor sincs, azaz mind a három receptorfajta hiányzik, amelyekhez a mellrák elleni szerek hozzákötődhetnek. Ezért az ebben a típusú emlődaganatban szenvedő nők nem reagálnak a szokásos kemoterápiás szerekre, nagyobb a halálozási arányuk – írj a aDaily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk).

Mellrák- 15 gént azonosítottak

   Az amerikai Harvard Egyetem orvosi karához kapcsolódó Dana-Farber Rákintézet kutatóinak most sikerült 15 gént azonosítaniuk, melyek a mellrák háromszorosan receptornegatív típusával vannak kapcsolatban. Erre a tumorfajtára jellemző, hogy a daganat sok őssejtekhez hasonló természetű sejtet tartalmaz, amelyek gyorsan osztódnak. A most fellelt gének ezekben a sejtekben működnek, és a növekedéshez szükségesek a Jak2/Stat3 jelű molekuláris útvonalon.
    Ezt a biológiai mechanizmust már korábban is vizsgálták, akkor egy bizonyos típusú vérrák kialakulásában betöltött szerepét keresték, amelynek eredményeként azóta folyamatban van két gátlószer klinikai kipróbálása. Három további hatóanyag pedig a fejlesztés korábbi szakaszában van.
    “Ezeknek a célpontoknak a felfedezése gyors ütemben vezet majd el olyan klinikai próbákhoz, amelyeket abban a reményben folytathatnak le, hogy kifejlesztik a háromszorosan negatív mellrák első specifikus terápiáját” – hangsúlyozta Polyak Kornelia, az intézet emlőrákra szakosodott genetikusa.

Címkék: ,