Azeri kiadatás – Bocsánatkérést vár Magyarországtól az örmény parlament egyik vezetője

Jereván, 2012. október 8., hétfő (MTI) – Magyarországnak hivatalosan bocsánatot kellene kérnie Örményországtól – jelentette ki Artak Zakarján, az örmény parlament külügyi bizottságának elnöke hétfői jereváni sajtóértekezletén a news.am internetes hírportál szerint.

A politikus arra a szeptember 26-i magyar külügyi jegyzékre reagált, amely szerint a magyar kormány érdekelt abban, hogy Örményország előfeltételek nélkül szüntesse meg a két ország diplomáciai kapcsolatainak felfüggesztését.

Artak Zakarján úgy fogalmazott, hogy Örményországnak nincs problémája a magyar állammal, viszont a kormánnyal van. Kijelentette: “a diplomáciai jegyzékek önmagukban nem elegendőek az országok közti kapcsolatok normalizálásához”. Szerinte Magyarországnak be kell bizonyítania, hogy elkötelezett az európai értékek mellett, s hogy a két ország közti kapcsolatok nem az egyoldalú bizalomra épülnek.

Szerzs Szargszján örmény államfő augusztus 31-én jelentette be, hogy Örményország felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat, miután Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot azeri katonatisztet, aki Budapesten megölte örmény tiszttársát. Safarov hazaérkezése után elnöki kegyelemmel szabadlábra került és előléptették. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

http://news.am/eng/print/123987.html

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek