Azeri kiadatás – Az ombudsman ismételten tájékoztatást és az ügy dokumentumait kérte Navracsics Tibortól

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) – Miután a 15 napos határidőn belül nem kapott érdemi választ kérdéseire Szabó Máté alapjogi biztos, újra Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult tájékoztatásért, és továbbra is kéri a Ramil Safarov kiadatása ügyében keletkezett dokumentumokat is – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint Szabó Máté a tárcavezetőnek írott első levelében felidézte: a hazai jogszabályok értelmében kiadatásra csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél biztosítja Magyarországot arról, hogy az elítélt ki fogja tölteni hátra lévő büntetését, ám a katonatiszt Safarov Azerbajdzsánban elnöki kegyelmet és kitüntetést kapott, nemzeti hősként ünneplik.

Az alapvető jogok biztosa a tevékenységét szabályozó törvénynek megfelelően a kiadatás előkészítéséről, a magyar kormány döntését megalapozó körülményekről, okairól, hátteréről, az azerbajdzsáni kormány esetleges konkrét, írásos garanciájáról, illetve az ügyben a kiadatás óta tett vagy tenni tervezett intézkedésekről várta a miniszter válaszát.

Az alapvető jogok biztosa most megismételt kérésére 15 napon belül várja a közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszát, valamint a kért dokumentumokat, és ezek alapján dönt majd arról, szükségesnek látja-e ombudsmani vizsgálat indítását az ügyben – olvasható az ombudsmani hivatal közleményében.

– MTI –