Az UV-sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok

Akt.:
Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok
Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok - © Fotó: origo.hu
Sydney – Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok – jelentették be szerdán.

A szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mennyi UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta kórokat, köztük a bőrrákot.

A szenzorok hatféle színt tudnak ölteni, melyek az emberi bőr tónusát utánozzák, ezzel mutatják a viselője UV-veszélyeztetettségének mértékét – írta közleményében a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) professzora, Vipul Bansal, aki a kutatást vezette.

“Bármilyen papírszerű felületre rányomtathatjuk a tintánkat, hogy akár karkötő-, akár fejpánt- vagy matricaformájú, viselhető szenzort készítsünk” – tette hozzá.

Az embernek szüksége van napfényre, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezetében, a túlzott napozás azonban a bőrégést, bőrrákot, vakságot, ráncosodást okoz a kutatók szerint, akik eredményeiket a Nature Communications friss számában tették közzé.

Egyes betegségek – köztük a lupusz nevű krónikus autoimmun kór – és több gyógyszer is növeli a bőr fényérzékenységét, a napsugárzás egészséges mértéke ezért egyre inkább egyéni lesz – írták a kutatók.

“Technológiánk lehetővé teszi a testre szabott szenzorok készítését, amelyek az egyes emberek sajátos igényeinek felelnek meg” – írta Bansal.

Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legtöbb bőrrákos esetet diagnosztizálják: 2017-ben – az ausztrál Melanoma Intézet becslései szerint – több mint 1800-an haltak meg a betegségben.

-MTI-


Gyanús bőreltérés esetén érdemes megkérdezni a háziorvost vagy a területileg illetékes bőrgyógyászt
Debrecen - Különösen érdemes odafigyelni azokra az anyajegyekre, melyek gyermekkor óta megvannak és hosszan mechanikai behatásnak (pl. ruhapánt, táska, munkaeszköz) vannak kitéve, hiszen ezek színbeli és formabeli változásai szembetűnőbbek – mondta el lapunknak dr. Emri Gabriella bőrgyógyász, aki a ...