Az utolsó pillanatban döntöttek Patakon

By Bánhegyi Gábor
Sárospatak – Rendkívüli testületi ülésen döntött a sárospataki önkormányzat a belvárosi óvoda átadásáról.

A következő tanévtől a görög katolikus egyház működteti tovább a jelenlegi József úti óvodát Sárospatakon. Minderről rendkívüli testületi ülésen döntött a pataki képviselő-testület kedden.

Öt évre átadják az épületet

A felvetés nem új keletű, hiszen korábban már megkereste ezzel a szándékával a görög katolikus egyház a pataki önkormányzatot. Akkor arról is tárgyalt a testület, hogy eladnák az óvoda épületét is, de miután az egyház nem kívánt ingatlant is vásárolni, ezért a tárgyalások arról folytatódtak tovább, hogy az ingatlan a pataki önkormányzat birtokában marad, a működtetési költségeket viszont az egyház vállalja.
A pataki képviselők kedden – 7 igen és 1 nem szavazattal – úgy döntöttek, a belvárosi óvodát szeptembertől a görög katolikus egyház működteti majd Az épületet a szerződés értelmében öt évre adják át térítésmentesen, majd annak lejárta után újból öt évre meghosszabbíthatják a szerződést.

Be kellett volna zárni

– Azért kellett rendkívüli ülést tartanunk, mert csak a megyei önkormányzat hétfői döntésével kaptuk meg az átadáshoz szükséges szakvéleményt – mondta Aros János, Sárospatak polgármestere. – Így is már az utolsó pillanatban voltunk, hiszen május 31-én kell beadnia a működtetési kérelmet az egyháznak, amelyhez a mi keddi határozatunk szükségeltetett. Amiatt döntöttünk az átadás mellett, mert a jelenlegi gyereklétszám-alakulás miatt alighanem két-három éven belül be kellett volna zárnunk az óvodát és pedagógusokat kellett volna elengednünk. Így viszont az álláshelyek döntő többsége megmarad, ráadásul az épület fenntartási költségét is megtakarítjuk, ami évente 15 millió forint.
Jelenleg több mint száz gyerek jár a belvárosi óvodába, de ez a szám a következő tanévtől 75 lesz. Három csoporttal fog működni az óvoda, amelyhez 6 óvónő és 3 dada szükséges. A jelenlegi dolgozók közül nyolcan jelezték, benyújtják a pályázatukat a görög katolikus óvodába is. A gyereklétszám jelentősen nem fog változni, hiszen a szülői fórumon a többség azt mondta, számukra teljesen mindegy, ki a fenntartó, az a fontos, hogy megmaradjon a belvárosi óvoda.

-BG-