Az utolsó percig bevallották

Akt.:
Az utolsó percig bevallották
Borsod-Abaúj-Zemplén – Egyszerű kitölteni. Nagyon nehéz. Van, aki az előbbire esküszik, van, akinek nem ment egyedül.

Abban azonban mindenki megegyezett hétfőn: sietni kell, mert éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó beadási határideje. Ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain is tumultus volt, de a postákon is – kihasználva a meghosszabbított nyitva tartást – késő estig sorakoztak.

Találkoztunk olyannal is, aki az ügyfélszolgálat számítógépén próbálkozott az elektronikus feladással. Több kevesebb sikerrel. De érkezett a segítség, egy könyvelő személyében. Pummer Istvánné szerint egyszerű kitölteni az adóbevallást, igaz, neki 15 éves gyakorlata van ebben. Ő elektronikus úton szívesebben vall be adót, mivel – ahogy fogalmazott – ott a gép jelzi, ha valamit elrontott.

Tóth Enikő is a NAV ügyfélszolgálatán próbálkozott a kitöltéssel hétfőn délután. „Nagyon nehéz” – mondta. A gép többször lefagyott, de Tóth Enikő szerint is könnyebb így, mint kézzel kitölteni. Miért az utolsó napra hagyta? „Családi problémák miatt” – válaszolta.

188 ezer érkezett

Szőke Tibornéval is az ügyfélszolgálaton találkoztunk, igaz, ő nem hagyta az utolsó pillanatra az adóbevallást, már egy hete túlvannak ezen a procedúrán, tegnap csak jövedelemigazolást hozott. „A férjem készítette el az adóbevallást, elektronikusan” – mondta. Azt is megtudtuk, hogy ő postán dolgozik, és a tapasztalata az, sokan hagyják az utolsó pillanatra a feladást. „De a nagyobb feladási hullám a múlt héten lement” – mondta.

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságára hétfőig 188 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett. A megelőző évek tapasztalata az, hogy az adózók az utolsó pillanatban teljesítik bevallási kötelezettségüket. Ez az adóhatóság számára komoly kihívást jelent, mivel az utolsó napokban érkezik be az összes SZJA bevallás harmada (az elmúlt évek számadatai alapján, az utolsó napon közel 60 ezer bizonylatot adnak postára) – mindezt dr. Körtvélyesi Zsuzsanna főosztályvezető mondta el lapunknak. Hozzátette: a bevallások között még mindig jelentős, amit postán adnak fel, elektronikus úton a bevallásoknak mintegy 20 százaléka érkezik. A postán, illetve személyesen beadott papíralapú bevallások 54 százalékát ugyanakkor már az internetten töltik ki.

Aki nem adta be…

A bevallásukat késve benyújtók, illetve a bevallási kötelezettséget elmulasztók esetében az adóhatóság a szankcionálás lehetőségével élhet. Az adózás rendjéről szóló törvény szabályozása alapján a bírság mértéke 200.000 forintig terjedhet, de lényeges, hogy a bírságolás során az adóhatóság az eset összes körülményét mérlegeli, és a jogsértéssel arányban álló bírságot határoz meg, illetve arra is van lehetősége, hogy mellőzze a bírságkiszabást. Ha a bevallását késve benyújtó magánszemély kimenti késedelmét, úgy bírságkiszabásra nem kerül sor. A késedelem kimentésére irányuló igazolási kérelmet a bevallással együtt kell benyújtani – mondta dr. Körtvélyesi Zsuzsanna.

„A törvény lehetőséget ad a magánszemélyek részére a mulasztás, illetve késedelem kimentésére. Több esetben előfordul, hogy a magánszemélynek önhibán kívül nem állnak rendelkezésére a bevallás elkészítéséhez szükséges igazolások, és ezért nem tudja határidőben benyújtani a május 20-i határidőhöz kötött szja-bevallást. A jogszabályi rendelkezés lehetővé teszi ennek az akadálynak az előzetes bejelentését – még mielőtt az akadály elhárulna, és a bevallás elkészítéséhez szükséges igazolások a magánszemély birtokába kerülnének” – ismertette.

ÉM-NSZR

 Gyakori hibák a bevallásokon:

– aláírás hiány, amely nélkül érvénytelen a bevallás,
– gyakori a születési dátum és az adóazonosító jel elírása,
– hiányzik a rendelkezés a visszaigényelhető adó sorsáról: kiutalást vagy átvezetést kérnek-e, illetve folyószámlán kívánják hagyni az összeget,
– a „kifizetők által levont adóelőleg” sor kitöltetlen marad, vagy az adózó által befizetett adóelőleg sorban szerepeltetik annak összegét.
A hibák csökkentése az SZJA bevallások Internetes programmal történő kitöltésével, ellenőrzésével érhető el.