Az utolsó bolgár cár lánya Szófiában szülte meg első gyermekét

Az utolsó bolgár cár, II. Szimeon lánya kisfiúnak adott életet szerdán Szófiában. Bulgáriában 70 év után most született először gyermek a királyi családban. Politikai elemzők a cári család ragaszkodásának jelét látják abban, hogy az egykori uralkodó lánya, Kalina Szófiában hozta világra első gyermekét.

II. Sachsen-Coburg és Gothai Szimeon 1943-46-ban volt cár, hatévesen került a trónra, miután apja rejtélyes körülmények között meghalt. 1946-ban külföldre menekült, és Spanyolországban élt. Több mint 50 évi számüzetés után a rendszerváltást követően 2001-ben tért haza, és 4 éven át miniszterelnöke volt a balkáni országnak. Ő volt Európában az első koronás uralkodó, akit megválasztottak miniszterelnöknek.

Lánya, Kalina Spanyolországban született és nőtt fel, akárcsak 4 bátyja, a férje is spanyol. Ezért értékelik nagyra azt, hogy Szófiában szülte meg első gyermekét.

Az egykori cár és miniszterelnök családja az unoka világra jövetele alkalmából megajándékoz minden újszülöttet, aki ugyenezen a napon születik a bolgár fővárosban. Mindez eltörpül azon ünnepségek mellett, amelyekkel 1937-ben Szimeon születését köszöntötték. Akkor Bulgária összes tanulójának egy jeggyel felemelték az osztályzatát, a katonatiszteket kitüntették, több ezer politikai foglyot szabadon engedtek, és 3 napon át ünnepeltek országszerte.