Az utóbbi évek legjobbjai között a miskolci tájfutó-vb

Akt.:
dr. Székely Mózes, a MEFS főtikára (balról), Kozmann György, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára, Kemal Tamer, a FISU Végrehajtó Bizottságának tagja, Mika Ilomaki, a Finn Tájékozódási Futó Szövetség vezetője és Rakaczki Zoltán, a szervező bizottság ügyvezetője a záróceremónián
dr. Székely Mózes, a MEFS főtikára (balról), Kozmann György, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára, Kemal Tamer, a FISU Végrehajtó Bizottságának tagja, Mika Ilomaki, a Finn Tájékozódási Futó Szövetség vezetője és Rakaczki Zoltán, a szervező bizottság ügyvezetője a záróceremónián - © Fotó: Demeter Zsolt
Miskolc – Hatalmas szakmai sikert hozott a július 30-augusztus 4. között Miskolcon megrendezett 20. Egyetemi Tájékozódási Futó Világbajnokság. A 34 ország, 265 versenyzőjét felvonultató, túlnyomórészt skandináv érmeket hozó viadalon a magyar sportolók többször is a első húszban végeztek, sőt két alkalommal a legjobb tíz közé is bekerültek.

– Az 1986 után ismét Miskolcon megrendezett Egyetemi Tájékozódási Futó Világbajnokság 149 férfi és 116 női versenyzője, továbbá az 51 hivatalos kísérő, azaz a 316 résztvevő összesen 170 felsőoktatási intézményt képviselt – kezdte értékelését Rakaczki Zoltán, a szervező bizottság ügyvezetője, a MEAFC elnöke. – A szervezést a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) koordinálta, együttműködésben a Diósgyőri Tájékozódási Futó Clubbal (DTC). A versenyek magas szakmai színvonalát a magyar tájékozódási futó sport vezetői és szakemberei garantálták. A zökkenőmentességhez, a gyors eredményközléshez és díjátadáshoz jelentős mértékben hozzájárult a tavaszi, szintén miskolci Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB) már jól vizsgázott, a tájfutásban csúcstechnológiának számító érintés nélküli időmérő rendszer alkalmazása. A logisztikai feladatok nem kis előkészítést igényeltek, hiszen a résztvevők reptérről Miskolcra és vissza szállítása mellett, az egyes versenyhelyszínekre – Lillafüred, Csanyik-Királyasztal, Miskolc belvárosa, és két napon át Jávorkút – valamint onnan a szállásokra történő utaztatását is meg kellett szerveznünk. Örömmel mondhatom, hogy ezen a területen is hiba nélkül teljesítettünk. Az étkezés valamennyi nemzetközi erőpróbán kritikus pont, nekünk ezúttal sikerült a megfelelő mennyiséget és a kellő változatosságot biztosítani, odafigyelve a speciális igényekre, így ezen a téren is számos dicséretet kaptunk. Szintén kedvező fogadtatásra talált, hogy a látványos helyszíneken megtartott versenyprogramok közé becsempésztünk olyan kiegészítő programokat (Avasi-kilátó, avasi pincelátogatás, Avalon-park-Miskolctapolca) is, amelyek lehetőséget biztosítottak Miskolc további nevezetességeinek megismerésére is.

Tapssal köszönték meg

– A visszajelzések rendkívül pozitívak, mind a résztvevők, mint a sportszakma részéről – folytatta Rakaczki Zoltán. – A delegációk vezetőinek megtartott utolsó technikai értekezleten Nagy-Britannia csapatvezetője a résztvevők nevében megköszönte a Miskolci Egyetem, a város, a magyar tájfutó- és egyetemi sport képviselőiből álló szervező bizottságnak a kiváló munkát és vendéglátást, amelyet szokatlanul hosszú taps követett. Rendkívüli szerepe volt a sikerben támogatóinknak, partnereinknek, továbbá a mintegy 150 önkéntesünknek is, akik részben a tájfutó sportból, részben az egyetemi közegből kerültek ki. A Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tisztségviselői is rendkívül pozitívan nyilatkoztak. Egyrészt megköszönték, hogy mindent az előírások és a pályázatban vállaltak szerint hajtottunk végre, mellyel jelentősen megkönnyítettük az ő dolgukat is, továbbá megfogalmazták, hogy a miskolci kétségkívül az utóbbi évek legjobban szervezett egyetemi világbajnokságai közé tartozik.

A sorrendben 21. Egyetemi Tájékozódási Futó Világbajnokságnak 2018-ban Finnország adhat otthont. A képzeletbeli stafétát Mika Ilomaki, a Finn Tájékozódási Futó Szövetség vezetője vette át a jávorkúti záróceremónián.

– Szűcs István –