Az utastérbe is jutott az ausztrál repülőn felrobbant oxigénpalack darabjaiból

Ausztrál repülésbiztonsági nyomozók szerdán megerősítették, hogy valószínűleg egy oxigénpalack felrobbanása okozta a Qantas légitársaság Manilában kényszerleszállást végrehajtott gépén keletkezett lyukat. A felrobbant palack egy darabja az utastérbe csapódott, eltalálva az egyik ajtó nyitókallantyúját, félig nyitott helyzetbe mozdítva azt.

Az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal szóvivője elmondta: nem volt veszélye annak, hogy az ajtó kinyílt volna a levegőben, mert egy beépített biztonsági rendszer ezt megakadályozta. Julian Welsh közölte: minden bizonyíték arra mutat, hogy az oxigénpalack tehető felelőssé a géptörzsön keletkezett háromméteres lyukért, hozzátéve, hogy ilyen esettel még soha nem találkoztak.

A közlekedésbiztonsági szóvivő azt is elmondta, hogy a gép pilótáinak úgy kellett letenniük a sérült gépet, hogy több, a landolást segítő berendezés nem működött.

Az ausztrál Qantas légitársaság Boeing 747-ese múlt hét pénteken Hongkongból Melbourne felé tartott, amikor az utasok egy robbanást hallottak, majd hirtelen lecsökkent a légnyomás az utastérben. A pilótáknak hatezer méteres magasságcsökkenés után sikerült stabilizálni a gépet, és Manilában hajtottak végre kényszerleszállást. A fedélzeten lévő 365 ember közül senki sem sérült meg