Az űrturista Simonyinak csak a centrifugával volt baja – és az orosz nyelvvel

A magyar születésű amerikai milliárdos űrturistának, Charles Simonyinak a centrifugával, vagyis az űrhajósok egyensúlyérzékét próbára tevő forgószékkel, és az orosz nyelvvel volt a legtöbb baja az űrrepülésre való felkészülés közben. Ezt csütörtöki sajtóértekezletén közölte a Moszkva melletti Csillagvárosban, az űrközpontban.

Az elméleti felkészülés és az űrhajó műszaki rendszereivel való megismerkedés nem okozott nehézséget Simonyinak, aki a Microsoft Office kifejlesztését vezette annak idején.

Az 58 éves Simonyi lesz a világ ötödik űrturistája, április 7-én indul a Nemzetközi Űrállomásra egy Szojuz TMA-10 típusú űrhajóval. Társa az orosz Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov lesz.

Simonyi 1948-ban Budapesten született, Simonyi Károlyként. 1956-ban, 17 éves korában hagyta el Magyarországot, vagyonát a 80-as években szerezte a Microsoft legjövedelmezőbb szoftverjének kifejlesztését irányítva.

Simonyi elődei a világűrben az amerikai Dennis Tito, a dél-afrikai Mark Shutterworth, az amerikai Gregory Olsen és az amerikai-iráni Anousheh Ansan voltak.