Az űrhajós focistának készült

By Kolodzey Tamás
Farkas Bertalan
Farkas Bertalan - © Fotó: Kolodzey Tamás
Miskolc – Farkas Bertalan szívéhez minden sportág közel áll, de a teniszt imádja a legjobban.

Az első és idáig egyetlen világűrben járt honfitársunkat körülrajongták a Miskolcon rendezett Fux Kupa országos veterán teniszversenyen. Küldetése óta évtizedek teltek el, „valamennyiünk Bercije” azonban semmit nem változott.
– Hozzám minden sportág közel áll! – jelentette ki határozottan a City Hotelben a kozmonauta. – Sok műfajt űztem, vagy napjainkban is űzök, aztán valamennyit szívesen nézem a televízióban. Amikor kisgyerek voltam, arról álmodtam, hogy egyszer majd híres focista leszek, na ebből nem lett semmi, nyilván azért, mert nem voltam eléggé tehetséges. Nekem a civil életben más csodák adattak meg, ezeket azonban a sport nélkül nem érhettem volna el. Az űrbe nem mehet bárki, ahhoz, hogy valaki egy rakétával a magasba emelkedhessen százegy százalékos egészség, atlétikus alkat, kisportolt test szükséges. 

A legjobbakkal

Farkas Bertalan a teniszhez fűződő szerelmét öröknek nevezte, ettől az érzéstől már nem tud, igaz nem is akar megszabadulni.
– Annak idején a csillagvárosi kiképzésünk során nem csupán űrbeli társammal, Valerij Kubászovval ütögettünk, hanem a szovjet teniszvilág legjobbjai is a rendelkezésünkre álltak. Akkor éreztem meg ennek a játéknak az ízét, sőt a filozófiai lényegét és értelmét. A teniszt addig űzheti az ember, amíg csak lépni tud. Az eredmény nem számít, a mi korunkban ez a játék nem vérre megy, az a legfontosabb, hogy tartsuk karban önmagunkat, mert ugye ép testben ép lélek! De nem akarok csupán erről a labdajátékról „szónokolni”: nekem például kedvencem az ejtőernyőzés, a sírepülés és a súlyemelés is.

Bármit csinálhatnak

A Szojuz-36 űrhajó fedélzetén 1980-ban repült dandártábornok-pilótát gyakran arról kérdezik a szülők, hogy mit javasol a gyerekeknek.
– Ilyenkor rendre elmondom: a kicsik bármit csinálhatnak, a lényeg a rendszerességen, a folyamatos terhelésen van – folytatta Farkas Bertalan. – A kezdőrúgást persze a papáknak és a mamáknak kell elvégezniük: ez az a bizonyos megszerettetés, a rászoktatás! Aztán a többi jön magától: a sport szorgalomra, kitartásra, tisztességre nevel, fejleszti az akaraterőt, kihozza az emberi tulajdonságokat, egyszóval ennek segítségével válunk karakteres személyiséggé. Én nagyon tisztelem a sportolókat: a profikat és a lelkes amatőröket egyaránt.

– Kolodzey Tamás –