Az uralkodót ábrázoló tízfontos bankjeggyel ünnepli II. Erzsébet gyémántjubileumát Skócia

London, 2012. május 27., vasárnap (MTI/AP) – Az uralkodó képmásával díszített tízfontos bankjegyek kibocsátásával ünnepli II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulóját a Royal Bank of Scotland (RBS).

A húszmillió font értékben (7,5 milliárd forint) kibocsátott tízfontos bankjegyeken az uralkodó négy portréja látható az 1940-es évekből egészen a 21. századig. A héten forgalomba került speciális szériaszámmal ellátott bankjegyek egy részét különböző szervezetek és intézmények között osztották szét.

Támogatásban részesült egyebek között a skót fiatalok üzleti vállalkozásait segítő Prince’s Scottish Youth Business Trust, a szegénység és az igazságtalanság ellen küzdő Oxfam nevű nemzetközi szervezet, a Skót Nemzeti Múzeum, a Skót Rögbi Egyesület és egy gyermekeket segítő alapítvány.

A bankjegyekre az uralkodó gyémántjubileumi jótékonysági alapítványának (Queen’s Diamond Jubilee Charity Trust) támogatását célzó, az év későbbi részére tervezett árverésen is lehet licitálni.

A Royal Bank of Scotland bocsátott ki elsőként olyan bankjegyet, amelyet brit uralkodó képmása díszített, méghozzá rögtön az alapításának évében, 1727-ben, I. György uralkodása idején. A Bank of England ezzel szemben csak 1960-ban bocsátott ki először uralkodói portréval díszített bankjegyet.

– MTI –