Az ünnepi nyuszik sorsa két hét múlva kiderül

Akt.:
Nyuszi gondos gazdájával (illusztráció)
Nyuszi gondos gazdájával (illusztráció) - © Fotó: AFP
Miskolc – Évtizedek óta szokás, hogy egyes családoknál húsvétkor különféle kisállatokat, leggyakrabban nyulat, esetleg kiscsibét vásárolnak a gyereknek. A lelkesedés azonban sokaknál hamar elillan… Ennek kapcsán a Miskolci Állatsegítő Alapítvány a kezdetektől a felelős döntés fontosságára hívja fel a figyelmet. Álláspontjuk szerint olyan nincs, hogy „megunt” húsvéti nyúl, mert az állat nem tárgy, hanem élőlény.

– A Miskolci Állatsegítő Alapítvány 17 éve működik, és 15 évvel ezelőtt volt az első Nyúl Stop akciónk a miskolci belvárosban – mondta az Észak-Magyarországnak Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány elnöke. – Lehetőséget adtunk azoknak a családoknak, akik kiscsibét, nyuszikát szereztek be a gyerekeknek a húsvéti ünnepekre, hogy leadják őket. Volt, hogy több mint 10 nyuszit is hoztak nekünk egyszerre. Mindig van a látókörünkben olyan állatbarát, akinél nem a fazékban végzi a tapsifüles, így az ünnepek után hozzájuk kerültek, kerülnek a nyulak.

Az idei évnek az a sajátossága, hogy még az ünnepek előtt egy nyúl „magától” kért segítséget a MÁSA-tól, ugyanis feleslegessé vált egy háztartásban – tudtuk meg. Őt a MÁSA telephelyén akár a Kutyagolások alatt is meg lehet simogatni.

– A tendencia? Van változás – mondta Kisfalvi Nyina. – Nem tudom, hogy az elkövetkezendő napokban hány nyuszit hoznak le hozzánk, ám az tény, hogy mostanában már nem a szülők, hanem a nagynénik, nagymamák vásárolják meg a nyuszikat. De hogy mi lesz, és mennyi húsvéti kisállatot hoznak be a MÁSA-ba, az két hét múlva derül ki.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a „leadott” nyulak egy része „agyonnyomorgatott”, rosszul táplált, felfúvódott, így kérdéses is, hogy meddig élnek majd…

ÉM-JLI