Az uniós tagországok rábólintottak Barroso újbóli jelölésére

Az Európai Unió tagországai hivatalosan is támogatásukról biztosították csütörtökön Jose Manuel Barroso jelölését egy újabb ciklusra az Európai Bizottság (EB) élére – közölte az AFP egy neve elhallgatását kérő uniós diplomatára hivatkozva. A hivatalos döntés előtt a tagországoknak 48 órájuk volt arra, hogy megvétózzák a portugál politikus jelölését. “Egy ország sem emelt kifogást. Barroso jelölésének támogatottsága most már formális” – fogalmazott a diplomata.

Az Európai Bizottság mostani elnökének újbóli jelölésére még az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania – a képviselők várhatóan szeptemberben szavaznak erről. A korábbi portugál miniszterelnök támogatottsága az EP-ben azonban korántsem olyan egyértelmű, mint a tagállamok szintjén. Az 53 éves politikust sokan kritizálták, amiért az EB lassan reagált a pénzügyi krízisre, de személyével eleve nem értenek egyet a jobbközép parlamenti erők, élükön a zöldekkel.

Egyelőre az egyetlen jelölt a posztra Barroso, aki nyilvánosan is elvállalta a jelöltséget. A portugál politikus egyébként 2004 júliusában konszenzusos jelöltként került a bizottság élére.

Sokak – köztük az EP-ben helyet foglaló zöldek – szerint ha más jelölt hiányában újabb öt évre Barroso térne vissza a bizottság élére, akkor az tovább gyengítené az amúgy is nehézkesen működő testületet. Úgy látják, hogy érdemes lenne inkább megkeresni Barroso korábbi vetélytársait, azaz a legutóbbi jelölteket. Szerintük a volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt, vagy az EB egykori külügyi biztosa, a brit Chris Patten megfelelőbb választás lenne.

Az Európai Bizottság – vagy hivatalos nevén az Európai Közösségek Bizottsága – az Európai Unió végrehajtó szerve, egyben az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (más néven a Miniszterek Tanácsa) mellett egyike a közösség három fő kormányzati intézményének. Elnökét az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A bizottság legfőbb feladatai közé tartozik a jogszabályok kezdeményezése és az uniós szerződések ellenőrzése. A testület jövőre 138 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodhat majd.