Az uniós szakbiztoshoz fordult a két legnagyobb reptéri szakszervezet

A Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség (MAPLÉSZ) két ferihegyi tagszervezete levélben kéri Siim Kallas uniós közlekedési biztost, hogy a repülőgépek földi kiszolgálásáról szóló irányelv 2011-re tervezett módosításában a szociális dimenzió hangsúlyos szerepet kapjon. Ez a lépés része annak a kampánynak, amelyet az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége indított.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezete aggódik az uniós irányelv 2011-re tervezett felülvizsgálata miatt. A két érdekképviselet arra hivatkozik, hogy a földi kiszolgálási piacon eddig végbement deregulációs és liberalizációs hullám munkahelyeket sodort veszélybe, növelte a dolgozók kiszolgáltatottságát, miközben rontotta a szolgáltatási színvonalat. A kölcsönzött dolgozók és alvállalkozók miatt megnőtt a munkaerő cserélődésének üteme, amely új biztonsági kockázatok megjelenését is magával hozta.

Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségének kampányában a nemzeti és uniós döntéshozókat szeretnék rávenni arra, hogy a szociális szempontok kapjanak elsőbbséget az irányelv módosításakor. Az ágazat az érdekképviseletek szerint már nem viselne el egy újabb liberalizációs hullámot, veszélybe kerülnének a szociális jogok és a munkahelyi biztonság – olvasható a MAPLÉSZ hétfői közleményében.