Az Unión belül a magyar gyerekeknek van a legtöbb ismerőse a közösségi oldalakon – RTL

A magyar tizenéves gyerekeknek van a legtöbb barátja az internetes portálokon, az Európai Bizottság Biztonságos Internet Programjának felmérése szerint – derült ki az RTL híradó beszámolójából. A közösségi oldalak a fiatalok körében is népszerűek, a regisztráltak fele 24 éven aluli. A közösségi profilok a szakértők szerint a munkaadóknak is fontosak, gyakran így ellenőrzik a munkavállalók adatait.

A magyar gyerekek 9 évesen kezdenek internetezni, és a legtöbbjük valamelyik közösségi oldalon is ott van. Az Európai Bizottság kutatásai szerint az Unióban a magyar gyerekeknek van a legtöbb ismerősük a közösségi oldalakon a 11-16 éves korosztályban.

A magyar közösségi oldalon, az iwiwen több mint 4 millió regisztrált felhasználó van, 2002-ben indult. A világot behálózó Facebookon egy éve 430 ezer magyar felhasználó regisztrált, ma viszont már több mint 2 millióan vannak, a fele 24 év alatti.

A fiatalok ismerősöket keresnek, barátokkal beszélgetnek ezeken az oldalakon. Az idősebbek inkább magukat mutogatják, a lényeg a figyelemfelkeltés. Ez utóbbit azonban nem árt bizonyos keretek közé szorítani. Az RTL által megkérdezett tanácsadó cég munkatársa szerint egyre több munkaadó ugyanis megnézi az állásra jelentkezők lapját, mielőtt eldönti, hogy felveszi-e vagy sem. Tompa Nadja, az Aon – Hewitt vezető tanácsadója elmondta azt az esetet, amikor azért utasítottak el egy jelentkezőt, mert a munkaadó nagyon nem tetsző buli képeket talált az illetőről, illetve olyan bejegyzéseket, ami teljesen ellentmondott annak, amivel ők találkoztak a felvételi interjún.

Az RTL híradójában felhívták a figyelmet: aki használja a közösségi oldalakat, gondoljon arra, hogy a róla szóló információkhoz ma már szinte bárki, bármikor könnyedén hozzáférhet.Sporthírek