Az Unióban se működik elég jól a gyermekellátási szolgálat

Több mint 6 millió, 25 és 49 év közötti nő mondja azt az Unióban, hogy családi kötelezettségei miatt nem vagy csak részmunkaidőben tud dolgozni – derül ki az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentéséből. Az anyák negyede számára a gyermekellátó létesítmények hiánya – vagy költsége – jelenti a fő problémát. A jelentés szerint a 3 éves, illetve az iskolaköteles kor közötti gyerekek 90 százaléka, illetve a 3 év alattiak 33 százaléka számára az Unió tagállamainak többsége nem teljesítette a gyermekellátással kapcsolatban meghatározott célokat.

Az újra munkába álló, fiatal szülők elhelyezkedésének megkönnyítése érdekében még 2002-ben fogalmaztak meg célkitűzéseket az EU vezetői Barcelonában. A legfrissebb adatok szerint azonban az uniós országok gyermekellátási szolgálatai távolról nem képesek kielégíteni a szülők igényeit, ami különösen a nőket gátolja a munkavállalásban – olvasható az EB hazai képviseletének pénteki közleményében.

Vladimír Špidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos szerint a megfelelő gyermekellátás létfontosságú ahhoz, hogy a szülők dolgozni tudjanak, javuljon a nemek közötti egyenlőség és erősödjön a társadalmi integráció. A gyermekellátás a népesség elöregedése miatt is életbevágó: megfelelő ellátó szolgálatok nélkül ugyanis a gyermekvállalási hajlandóság is kisebb lesz – tette hozzá.

Az Unió 2013-ig fél milliárd eurónyi EU-finanszírozással támogatja a gyermekellátó létesítmények fejlesztését. Az EB szerint egyrészt új intézmények megnyitásával, másrészt a nem hivatalos gyermekellátás hivatásossá tételével – például minőségi előírások kidolgozásával, a munkafeltételek és a bérezés javításával, valamint a dolgozók képzésével – lehetne javítani a helyzeten.