Az Unió egy évvel elhalasztja a kézi poggyászok méretének szabályozását

2007 májusa helyett csak egy évvel később vezetik be az Európai Unióban a repülőgépekre felvihető kézi poggyászok méretének új szabályozását – közölte pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság. Az indoklás szerint a légitársaságok így jobban fel tudnak készülni a változásra.

A repülőtéri és repülési biztonsági intézkedések részeként a kézi poggyászok maximális méretét 56x45x25 centiméterben határozta meg az Európai Bizottság. Eredetileg idén május 6-tól kéne alkalmazni az új szabályt, ám a Bizottság úgy döntött, egy évvel meghosszabbítja a határidőt – jelentette be a közlekedési biztos szóvivője. Jelenleg légitársaságonként eltérő a szabályozás a kézi poggyász méretét illetően.

Tavaly augusztusban a brit hatóságok lelepleztek egy terroristacsoportot, amelyik folyékony robbanóanyagot akart felcsempészni és az óceán felett felrobbantani a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba induló repülőgépeken.

Novembertől az Unió egész területén szigorították a folyékony anyagok felvitelét a fedélzetre. Krémet, kenőcsöt, folyadékot csak 100 milliliternél nem nagyobb tégelyben lehet szállítani, a tégelyt pedig egy átlátszó zacskóba kell tenni.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, utazás előtt érdemes érdeklődni az adott repülőtérnél vagy légitársaságnál, hogy náluk pontosan milyen folyadékfelviteli szabályok vannak érvényben.