Az Unió aggódik a hangos zenét hallgató fiatalok miatt

Maradandó halláskárosodást okoz, ha valaki hosszan és hangosan hallgat zenét a hordozható lejátszókon – közölte hétfőn az Európai Bizottság (EB) egy friss tanulmányra hivatkozva. Az írást az Unió új és újonnan azonosított kockázatok tudományos bizottsága készítette. A dokumentum szerint ha valaki öt éven át, naponta egy óránál tovább hallgat hangos zenét, halláskárosodást szenvedhet. A becslések szerint ez akár 10 millió embert is érinthet az Európai Unióban.

Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelemért felelős biztosa kijelentette: “aggodalommal tölt el, hogy a hordozható zenelejátszót vagy mobiltelefont magas hangerőn és gyakran hallgató számos fiatal valószínűleg tudomásán kívül visszafordíthatatlanul károsítja hallását. A tudományos eredmények egyértelműen bizonyítják a kockázatot, ezért gyorsan kell intézkednünk.” A Bizottság ezért jövő év elején konferenciát rendez Brüsszelben, hogy a szükséges lépésekről dönthessenek a tagállamok.

Az EB addig is azt javasolja a zenehallgatóknak, hogy ne maximális hangerőre állítsák készülékeiket, illetve használják kevesebbet a lejátszókat.