Az Unió 50 ezer euróra emelte a takarékpénzek állami garanciáját

Az Európai Unió pénzügyminiszterei szükség esetén 50 ezer euróra (12,5 millió forint) emelik a csődbe jutott pénzintézeteknél lévő lakossági takarékbetétek utáni állami garancia mértékét. Ez minimum összeg, tagállami hatáskör annak eldöntése, akarnak-e ennél magasabb összeget szavatolni. Jelenleg 20 ezer euró (5 millió forint) a minimum garancia.

A miniszterek luxemburgi tárgyalásán hosszas vita előzte meg a kompromisszumos megállapodást, amely során különösen az új tagállamok vitatták a beavatkozás mértékének indokoltságát. Náluk ugyanis jóval alacsonyabb az állami garancia határa, ezért követelésükre bekerült a szövegbe, hogy az ötven ezer euró “szükség esetén” érvényes, tehát nem kell minden tagországnak automatikusan módosítania a jelenlegi garanciát.

A miniszterek kedden délután folytatják tanácskozásukat, amely során keresik a pénzügyi válságból kivezető utat. Egyetértés van közöttük, hogy mentőövet dobnak azoknak a legjelentősebb pénzintézeteknek, amelyek bedőlése megrendíthetné az európai pénzügyi rendszert. Továbbra is elutasítják egy európai alap létrehozását, amelyből közösen finanszíroznák az átmeneti nehézsége jutott bankok kisegítését. Ugyanakkor többen is szót emeltek annak érdekében, hogy a hitelcsapok drasztikus elzárását követően uniós forrásból juttassák kölcsönhöz a kis- és középvállalatokat, amelyeket áthidaló hitelek nélkül a csődbe jutás fenyeget.Sporthírek