Az UniCredit előrehozta a döntéseket

Az elmúlt héten megőrültek a részvénypiacok, úgy láttuk, hogy jobb, ha előrehozzuk azokat a döntéseket, amelyeket évek múlva szerettünk volna meghozni. Eddig is erős volt a tőkebázisunk, de egyszerűen biztosra akarunk menni – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Patai Mihály, az UniCredit Bank Hungary elnök-vezérigazgatója annak kapcsán, hogy az UniCredit olasz anyavállalata a hét végén döntött úgy, 6,6 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre. Ezzel az UniCredit Csoport Európa egyik legjobban tőkésített bankjává válik – mondta Patai. Egy amerikai szakértői vélemény szerint a nemzetközi pénzpiaci válság egyik nyertese lehet az UniCredit.

A 22 országban több mint 40 millió ügyfelet kiszolgáló, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és 19 közép- és kelet-európai országban működő UniCredit Bank igazgatósága a hét végén döntött úgy, hogy 6,6 milliárd euró tőkeemelést hajt végre. A bankcsoportról az elmúlt hetekben napvilágot láttak olyan információk Európában, hogy utolérte a nemzetközi pénzpiaci válság. A cégnek Magyarországon is jelentős érdekeltsége van, több, mint 100 fiókot tart fenn. Alessandro Profumo, az olasz anyabank vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy lehetséges, felfüggesztik ambiciózus kelet-közép-európai fióknyitási programjukat. Az anyavállalat helyzetével kapcsolatos tudósítások miatt elterjedt annak híre, hogy bajba került az UniCredit Hungary.

A tőkeemeléssel az UniCredit az európai bankok között a tőkésítettség szempontjából is az egyik vezető bankká válik, Európában betöltött pozíciójának köszönhetően a csoport egyébként is erős, hiszen a bankok nagy ügyfélbázisa és széles hálózata szintén a csoport erejét és struktúrájának megbízhatóságát mutatja – nyilatkozta Patai Mihály, az UniCredit Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. Kijelentette: eddig is nagyon erős tőkebázisa volt az UniCreditnek, mind csoportszinten, mind Magyarországon. Ami a jelenlegi kihívásokat illeti, az igazi kérdést éppen a gazdasági növekedés lelassulása veti fel, és a mi feladatunk az, hogy a fiókhálózatunk bővítési terveit ehhez az új környezethez igazítsuk mind az ütem, mind az időzítés szempontjából – közölte Patai Mihály. Az elmúlt héten megőrültek a részvénypiacok, úgy láttuk, hogy jobb, ha előrehozzuk azokat a döntéseket, amelyeket évek múlva szerettünk volna meghozni. Eddig is erős volt a tőkebázisunk, de egyszerűen biztosra akarunk men! ni – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Patai Mihály.

Az amerikai Time magazin legfrissebb számában megjelent szakértői elemzés szerint a pénzpiaci válságnak két nyertese lehet Európában: az UniCredit és a spanyol Banco Santander. Ez azért pikáns, mert éppen a spanyol pénzintézetről terjedt el nemrégiben, hogy “bejelentkezett” az olasz óriásért, ha az nehéz helyzete miatt eladósorba kerülne.

Hétfőn egyébként Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy a magyarországi pénzügyi szektor stabil, az Országos Betétbiztosítási Alapban több, mint 60 milliárd forint van. Ha valamely bank külföldi tulajdonosa kerülne bajba, akkor az anyavállaltnak kell megtennie a szükséges intézkedést – hangsúlyozta Veres.