Az UMDSZ üdvözli a magyarországi vízumeljárásban tervezett könnyítéseket

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) hivatalos közleményben üdvözölte a schengeni vízumok kiadásával kapcsolatos magyarországi könnyítéseket a kárpátaljai magyarokat illetően.

Budapest jelentős könnyítéseket kíván bevezetni a magyarországi vízumeljárási rendben. Az anyaországgal való akadálymentes kapcsolattartás megkönnyítése egyik fontos feladata az országos szövetségnek, ezért képviselői minden lehetséges fórumon, így a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán (KMKF) is felvetették az eddigi vízumkiadási gyakorlat megkönnyítésének szükségességét- olvasható a közleményben.

“Igen előremutatónak tartjuk, hogy az anyaország külügyminisztériuma a maga részéről támogathatónak találta a kérdésben a határon túlról érkezett kezdeményezéseket, s jelenleg is a megvalósítási mechanizmusok kidolgozásán tevékenykedik”- hangsúlyozza az írás. Kárpátalja magyarságának több mint 90 százaléka (csaknem 140 ezer fő) váltotta ki a magyarigazolványokat, amelyek a kezdeményezésben szereplő intézményes felelősségvállalási nyilatkozat alapját képezhetik – áll a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet közleményében.