Az UMDSZ szerint elfogadhatatlan az ukrajnai magyar választókerület felszámolása

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Ungvár, 2012. május 15., kedd (MTI) – Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kedden megjelent nyilatkozatában elfogadhatatlannak ítélte az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) a parlamenti választókerületek kialakításakor Kárpátalján figyelmen kívül hagyta mind a magyar szervezetek kérését, mind a helyi magyarság érdekeit, és több részre szabdalta fel a magyarlakta területet.

 

A választókerületek kialakításával kapcsolatos nyilatkozatát az UMDSZ az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című lapban tette közzé. A dokumentum szerint az UMDSZ elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a megye területén a választókörzetek kialakításának már hagyományosnak tekinthető rendjét, a magyar szervezetek nyomatékos kérését, valamint a megye közigazgatási felosztásának logikáját is ignorálva a CVK a választókerületek territoriális kialakításakor Kárpátalján nem csupán figyelmen kívül hagyta az őslakos magyarság érdekeit, hanem még fel is szabdalta, több választókerületbe osztotta a magyarlakta területet.

Ezzel a döntésével a CVK jelentősen megnehezítette, gyakorlatilag ellehetetlenítette a magyar közösséget abban, hogy gyakorolja az ország társadalmi és politikai életében való cselekvő részvétel jogát, melyet Ukrajna nemzeti jogrendje és nemzetközi jogi kötelezettségei is szavatolnak – áll a nyilatkozatban, amely szerint a CVK döntésével gyakorlatilag jogfosztást követett el. Az UMDSZ a többi között felhívja a figyelmet arra is, hogy csaknem valamennyi európai országban, ahol jelentősebb számú kisebbség él, a pozitív diszkrimináció elvét alkalmazzák mind az államigazgatás, mind az önkormányzatiság szintjein. Ebből adódóan a magyar szervezet Ukrajna illetékes államhatalmi szerveitől határozottan követeli a nemzetiségeket megillető jogok európai normáknak megfelelő tiszteletben tartását, közte a választókerületek újraszervezését Kárpátalján olyan formában, hogy létrejöjjön egy Beregszász központú választókerület, mely magában foglalná az egy tömbben élő magyar lakosság zömét. Az UMDSZ ugyancsak követeli, hogy a soron következő és minden további választás során biztosítsák a nemzeti kisebbségek által jelentős számban lakott közigazgatási egységek területén a kampányanyagoknak és szavazólapoknak az adott kisebbség vagy kisebbségek nyelvén való megjelentetését.További hírek a Nagyvilág kategóriából