Az ukrán elnök a saját komáját gyanúsítja a megmérgezésével

Viktor Juscsenko és David Zsvanyija ukrán honatya “családias” kapcsolatának alighanem nem tesz jót, hogy az államfő hétfői főügyészségi meghallgatását követően grúz származású komáját nevezte megmérgezése legfőbb gyanúsítottjának.

Az ukrán államfő 2004-es dioxin-mérgezésének ügyében indított nyomozás keretében Viktor Juscsenko hétfőn másfél órán keresztül válaszolt az Ukrán Legfelsőbb Ügyészség nyomozóinak kérdéseire. A sajtó munkatársai a kihallgatását követően annak ellenére mikrofonvégre kapták az elnököt, hogy az a szolgálati kijáraton át próbált meg távozni. Az újságírók szenzációéhsége nem maradt kielégítetlenül, mert Viktor Juscsenko bejelentette, hogy egyre valószínűbb a gyanú, hogy korábbi legjobb barátja és komája, a grúz származású David Zsvanyija volt a dioxin-mérgezés egyik megszervezője.

Juscsenko azzal indokolta meg egyre erősödő gyanakvását, hogy éppen Zsvanyija volt az, aki erőnek erejével rábeszélte az ominózus 2004-es vacsorán való részvételre, és másnap, mikor jelentkezni kezdtek az első súlyos tünetek, éppen ő volt az, aki el akarta bagatellizálni a dolgot, emellett pedig ellenezte, hogy orvost hívjon a család.

David Zsvanyija, az elnökpárti Nasa Ukrajina (Mi Ukrajnánk) párttömörülés egyik oszlopos tagja nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ország-világ előtt kijelentette: Juscsenkót nem is mérgezték meg, csupán egy alapos gyomorrontás érte. A grúz származású politikust egyébként többen, köztük Jurij Lucenko belügyminiszter és más koránytagok is azzal gyanúsítják, hogy annak idején törvénytelenül kapta meg az ukrán állampolgárságot, így parlamenti képviselő sem lehetne.