Az új varsói érsek EU- és sajtóbarát menedzser

A lengyel fôváros új érsekét – konzervatív elődjével szemben – mérsékelt liberálisnak tartják egyházi körökben. Kazimierz Nycz (kazsimjezs nics) főpapnak fiatal, 57 éves. Azt emelik ki róla, hogy a modern világot nem tekinti az egyház és a vallás ellenségének.

Nycz kiváló szervezô, a legnagyobb lengyel politkai napilap, a Gazeta Wyborcza (gazeta viborcsa) menedzser típusnak nevezte.

Könnyen talál közös nyelvet eltérő világnézetűekkel is, nem idegenkedik a sajtótól sem, sőt könnyed, találó és szellemes stílusban nyilatkozik, jelentette ki róla a KAI lengyel katolikus hírügynökség fôszerkesztője.

Nycz Európa-barát. A lengyel főpapság azon kisebbségéhez tartozik, aki soha nem ellenezte Lengyelország EU belépését. A püspökök többsége eleinte burkoltabban vagy nyíltabban az EU-csatlakozás ellen szólt, és csak akkor váltott vonalat, amikor II. János Pál pápa a lengyel EU-tagság mellett foglalt állást. Nycz érsekről megjegyzik, hogy 2004. május 1-én, amikor Lengyelország hivatalosan tagja lett az EU-nak, és a krakkói vár, a Wawel székesegyháznak plébánosa – ellenérzésbôl – nem akarta meghúzni az ünnepi harangokat, Nycz (krakkói segédpüspökként) kijelentette: “Lengyelország EU-csatlakozásával ne szabad viccelődni”. És a harangok megszólaltak.

Az új varsói érsek kerüli a politikát. Az a véleménye – és ebben megint elüt sok püspöktársától -, hogy a papságnak nem szabad politikai pártok mellett elköteleznie magát.

Nycz elôdje, Stanislaw Wielgus (sztanyiszlav vjelgusz) az ügynökmúltja miatt volt kénytelen lemondani ünnepi beiktatási miséjén. A lengyel sajtó dokumentumokat húzott elő arról, hogy a kommunizmus alatt 20 éven át dolgozott a belügyi titkos szálgálatnak, illetve a hírszerzésnek. Nyczrôl most kiemelik, hogy makulátlan a múltja. A titkosszolgálatok többször is próbálták beszervezni, de ő ellenállt.