Az új terápiáknak köszönhetően 10 daganatos hematológiai beteg közül 6 meggyógyul

Jelentősen javultak a vérbetegségben szenvedők gyógyulási esélyei az utóbbi időben, állapították meg a legutóbbi Nemzetközi Hematológiai Konferencián

Az utóbbi években 20 százalékkal nőtt a daganatos vérbetegségekben szenvedők gyógyulási esélye. Az új kezelési módszereknek, gyógyszereknek köszönhetően 10 leukémiás, limfómás beteg közül 6 meggyógyul illetve tünetmentessé válik. Ezekről az új tudományos eredményekről, tapasztalatokról is beszámolnak azok az orvosok, kutatók, akik 51 országból érkeztek Budapestre, a szeptember 2-ig tartó Nemzetközi Hematológiai Konferenciára.

A hematológia számos betegséggel foglalkozik, így a véralvadással, vérzékenységgel, vérátömlesztéssel, vérszegénységgel. A vasárnapig tartó nemzetközi kongresszuson a hangsúly a hematológiai daganatos betegségeken van – mondta a Független Hírügynökségnek Fekete Sándor, a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság elnöke.

Az onkológián belül a rossz indulatú hematológiai betegségek gyógyitásában érték el a legjobb eredményeket – mondta a professzor. Nemcsak a gyógyulási arány javulása miatt, hanem azért is, mert az új terápiáknál nics szükség hosszas kórházi kezelésre és sokkal enyhébbek a mellékhatások is. A kemoterápiával ellentétben ugyanis az új kezelés során csak a rosszindulatú sejtekt pusztulnak el, az egészségesek épen maradnak. Az új gyógyszeres terápiát már Magyarországon is alkalmazzák és hatásossága miatt a társadalombiztosítás finanszírozza – tette hozzá.

Fekete Sándor elmondta: a szakmai találkozón előadást tartott az a párizsi kutató is, aki szintén egy orvosi áttörésről számolt be. Eszerint közel járnak ahhoz a felfedezéshez, hogy miként lehet nemcsak a gyermekeknél, hanem felnőtteknél is a krónikus leukémiát köldökvérrel gyógyítani.

Magyarországon évente 300-350 új leukémiás beteget regisztrálnak, és 2 ezer felett van a limfómások, a nyirokszövet daganatában szenvedők száma.