PR cikk

2011.06.29. 10:51

Hullámtörő Egyesület a pénzügyi kultúráért - A pénz helye

A Hullámtörő Egyesület civil kezdeményezésként programot indított a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. A következő hetekben, minden szerdán, rövid összefoglalót adunk közre az Egyesület által, a legfontosabb témákban rendezett felvilágosító előadásokról a HAON oldalán. E sorozat utolsó, tizedik cikkét olvashatják.

A Hullámtörő Egyesület civil kezdeményezésként programot indított a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. A következő hetekben, minden szerdán, rövid összefoglalót adunk közre az Egyesület által, a legfontosabb témákban rendezett felvilágosító előadásokról a HAON oldalán. E sorozat utolsó, tizedik cikkét olvashatják.

Egy régi parasztház felújítása során a mestergerenda furcsa bemélyedésében egy zacskót találtak az új tulajdonosok. Az eldugott csomag tele volt régi bankjeggyel. A ház valamelyik múltszázad eleji tulajdonosa hosszú idők munkájával gyűjthette össze, és legjobbnak azt gondolta, ha jól elrejti szorgalmának gyümölcseit. Egy kis utánajárással kiderült, hogy a megtalált pénzösszeg a maga idejében tekintélyes vagyonnak számított. Akár egy kisebb földesúri birtok árát is megütötte volna. A gazda azonban nem költötte el a pénzét, nem lett földbirtokos, a pénze megmaradt, azonban sem ő, sem más nem élvezhette az értéke nyújtotta előnyöket. Az összegyűjtött pénz, ott a zacskóban, idő előtt ki lett vonva a forgalomból, soha többé nem töltötte be gazdasági szerepét.

Egyes becslések szerint ma Magyarországon közel 6000 milliárd forint készpénz van otthon, befőttesüvegben, párnahuzatban, szekrényekben és egyéb helyeken tartva. Amikor a Nemzeti Bank 2008-ban kivonta a 1-2 forintos érméket a forgalomból, kiderült, hogy időre csak a használatban lévő érmék 40%-a került beváltásra. Még mindig több, mint 2 milliárd forint értékben „kallódnak” ilyen forintosok, használaton kívül. Meg lehet, ezek a pénzérmék, már soha többé nem jutnak vissza a gazdaság vérkeringésébe.

A pénz szerepe és gyakorlati értéke annak felhasználásában rejlik.

A pénzjegy önmagában nem érték. Azt csak a gazdaságba jutva jeleníti meg, hasznot és többlet értéket is ott nyerhet. „Természeténél” fogva, a pénzügyi rendszeren keresztül, a megtakarításoktól a beruházásokat igénylő gazdaság felé veszi az irányt, ahol valódi forrásértékké válva profit előállításra lesz képes. Ezt a folyamatot híjuk röviden befektetéseknek.

Nem az a pénz gazdagít, amelyiket felhalmozunk, hanem amelyik a megtakarítás után is értékén tud működni, értéket tud növelni a gazdaság valamelyik szegmensében. E nélkül, összespórolt pénzünk növelése a gazdaságból kivont pénzek mennyiségét növeli csupán.

Ha valaki nem érti a pénz működését, két alapvető hibát követhet el. Haszontalanul költi, így magának semmiféle értéket nem teremt, vagy értelmetlenül halmozza föl a bankjegyeket a gazdasági funkcióitól elzárva, abból kivonva.

Pénzügyi kultúránk fejlődése, a pénzzel való bánásmód fejlődése, a pénzpiacon való egyre tudatosabb forgolódásunk, bizony sokat jelentene anyagi előbbre jutásunkban.

Dosztojevszkij írta egyik művében: „A pénz érmébe vert szabadság”. A pénzzel nem leszünk gazdagabbak, csak azzal, ahogyan használjuk azt. Az igazi gazdagság nem az, hogy egyre halmozom a javaimat, hanem egyre függetlenebbül élhetek és dönthetek saját életem felől.

Ha kezdeményezésünkről és programjainkról további információkra kíváncsi, az alábbi elérhetőségen tájékozódhat: webcím: www.hullamtoro.hu, e-mail: [email protected], tel: +36-30-8619052

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában